SULUDO! Šolak u znak osvete prema Telekomu i državi Srbiji kupio fudbalski klub u Engleskoj: Bahaćenje od 120 miliona evra!

Autor:

Vesti

05.01.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok ukupni dugovi Junajted grupa iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo stalno uvećava, Dragan Šolak spiskao pare na Sautempton.

SULUDO! Šolak u znak osvete prema Telekomu i državi Srbiji kupio fudbalski klub u Engleskoj: Bahaćenje od 120 miliona evra!

Foto: Promo Public

Dragan Šolak se osetio toliko pogođenim kada je izgubio na tenderu utakmice engleske Premijer lige da je iz čiste obesti i inata odlučio da kupi ni manje ni više nego fudbalski klub, člana te iste lige. 

Čovek koji celog živoga dodirne tačke sa fudbalom nije imao osim kroz trgovinu pravima na TV prenose sada je potrošio, prema izveštajima britanskih medija, najmanje 120 miliona evra kako bi postao većinski vlasnik FK Sautempton, tima koji je tradicionalno u donjem delu tabele Premijer lige i koji već duže vreme traži nove gazde.

Kako je objavljeno na Ostrvu, Šolak u ovu kupovinu nije ušao preko svoje Junajted grupe ili bankarskim kreditom, već će transakciju da plati kešom, od svog ličnog novca. To i nije čudno. Naime, dok ukupni dugovi medijske hobotnica Junajted grupa iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo iz dana u dan bez prestanka uvećava, lično bogatstvo Dragana Šolaka se ne smanjuje! Jer ceo njegov “biznis model” počiva na tome da u zemljama u kojima posluje, a pre svega u Srbiji, gde ima najveći biznis, na svaki legalni i nelegalni način izbegava plaćanje poreza i drugih obaveza, a potom da crpi zaradu iz svojih sopstvenih kompanija i ogromne količine keša prebacuje u svoje ofšor firme na egzotičnim lokacijama širom sveta. 

Tako je Šolak postao vlasnik luksuznih vila na Ženevskom jezeru i na Floridi, tri privatna aviona, skupih golf terena, a sada i fudbalskog kluba u Engleskoj.
Zanimljivo je da britanski mediji kao da nisu sigurni kako da predstavljaju Dragana Šolaka, pa neki pišu da je “tajkun iz Srbije”, a neki da je “tajkun rođen u Srbiji”. Istina je da je ovaj kontroverzni biznismen, zvanično, bivši Srbin! Naime, kako je jednom prilikom i lično potvrdio, Šolak se 2017. odrekao srpskog pasoša i postao državljanin Malte, a stalno prebivalište mu je u Švajcarskoj. Za Srbiju ga veže, pored porekla, to što u njoj ima biznise od kojih masno zarađuje, a preko svojih medija poput N1 i poslovnih partnera iz opozicije ostvaruje snažan politički uticaj.

Ipak, izgleda da Dragana Šolaka za Srbiju vežu i neke emocije, ako ništa drugo potreba da bude “glavni” i “najveći”, jer kako drugo osim kao bahaćenje na granici sa čistim ludilom objasniti da je taj čovek spreman da potroši najmanje 120 miliona evra, a u budućnosti će kao većinski suvlasnik imati još mnogo novih troškova, u znak nekakve osvete, samo da pokaže da mu se može! 

A za to vreme, kako su pre samo koji dan, uoči novogodišnjih praznika, konstatovali finansijski eksperti koji su detaljno analizirali poslovanje Junajted grupe: “Ukoliko se obrati pažnja na brzinu kojom se Grupacija zadužuje na tržištima kapitala, uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću konstatovati da UG svoju likvidnost finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će Šolakova imperija dospeti u situaciju da neće moći da servisira preuzete obaveze, odnosno neće biti u mogućnosti da plaća dospele, a neizmirene obaveze”. 

Ukratko: Šolaku je kompanija na korak do bankrota, a on troši stotine miliona da se igra fudbala! 

Eksperti: Šolak mahinacijama zgrće bogatstvo

- Posmatrajući finansijske izveštaje Junajted grupe Dragana Šolaka može se sa sigurnošću konstatovati da posluje po ovom principu: privredna društva koja su članice Grupacije generišu velike prihode u poslovima koji sami po sebi donose veliki profit. Vlasnici kapitala potom pribegavaju raznim optimizacijama, kojima utiču na visinu plaćenog poreza na dobit i ostale poreze i naknade, za koje država ostaje uskraćena. Takođe, iskazivanjem velikih troškova u poslovanju kroz razne ugovore o delu, intelektualne usluge i slično, gde je primetna velika verovatnoća zloupotreba, suvlasnici Junajted grupe dolaze do keša koji im je potreban za finansiranje raznih aktivnosti i gomilanje ličnog bogatstva - zaključili su nedavno finansijski eksperti koji su analizirali poslovanje Junajted grupe. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Cacanin

05.01.2022 12:00

Zamislite koja je bahatost platiti 600 miliona evra za prenose utakmica Premijer lige.

Njanja

05.01.2022 12:18

Njega prvo treba na poligraf pa onda da se proveri u poreskom sistemu i samim tim utvrdi odakle njemu toliki novac

Veljko

05.01.2022 12:58

Uzput, ovo je i dokaz za Mariniku Tepic da Telekom posluje dobro, ne kao sto je tvrdila ranije pa je Solak morao odmah da reaguje kupovinom engleskog kluba...a kojim kapitalom? Nadlezni organi bi trebali to da ispitaju...

Dara

05.01.2022 13:48

Ispade da je Srbija poreski raj za takve bogatase. Solak bi trebao prvo da Srbiji plati porez a onda nek radi sta hoce. A o poreklu novca da i ne govorimo.