PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA: Uskoro novi sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom!

Autor: Republika

Vesti

10.12.2021

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će nastaviti da razvija i unapređuje ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa Rusijom, poručila je danas u Moskvi premijerka Ana Brnabić i istakla da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da ih ne narušava to što je Srbija na evropskom putu.

PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA: Uskoro novi sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom!

Foto: Vlada RS

Brnabić je posle sastanka sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, sa kojim je razgovarala na marginama Međunarodnog izvoznog foruma, rekla da je ekonomska i politička saradnja Srbije i Rusije izuzetno dobra i najavila da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje do 2026.godine.

Predsednica vlade je kazala da je Mišustinu prenela zahvalnost zbog dogovora o ceni gasa koji su postigli predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, naglasivši da produženje sporazuma na šest meseci Srbiji donosi bezbednost i stabilnost tokom najtežih zimskih meseci.

- Spremni smo da pružimo podršku predsedniku Vučiću u daljim pregovorima o postizanju dugoročnog sporazuma između Srbije i Rusije - rekla je Brnabić novinarima iz Srbije.

Navela je da je sa ruskim kolegom razgovarala o projektima u energetici i gasnoj infrastrukturi i podsetila da je od 1.januara ove godine, Srbija postala tranzitna zemlja zahvaljujući, kako kaže, naporima koje je država učinila u 2020.godini na izgradnji gasovod.

- Postali smo tranzitna zemlja što daje dodatnu stabilnost i bezbednost, ali i dodatne prihode u budžet Srbije - kazala je Brnabić.

Naglasila je da će biti nastavljena gasifikacija Srbije, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma sa Gasprom Njeftom o preuzimanju pančevačke Petrohemije što je, kako je istakla, važno za dodatnu stabilnost i poslovanje te kompanije.

Republika

Foto: Vlada RS

 

Premijerka je kazala da je razgovarano i o inftrastrukturnim projektima i izrazila zahvalnost na profesionalizmu ruske kompanije RŽD na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, dodajući da će u saradnji sa ruskim partnerima biti realizovan projekat Beogradski dijametar.

- Skrenula sam pažnju na važnost toga da rusko tržište ostane otvoreno za naše poljoprivredne proizvode, za voće, povrće, meso... - rekla je premijerka.

Navela je da je sa ruskim premijerom razgovarano i o budućoj saradnji u oblasti naprednih tehnologija, biomedicine, veštačke inteligencije što je, kako je istakla, Srbiji strateški fokus razvoja do 2030.godine, a u čemu je, kaže, Rusija izuzetno jaka.

- Ako tu uspemo, da uspostavimo važnu saradnju to će značiti da Srbija napreduje mnogo brže i mnogo bolje, a nama je svaki dan važan da nadoknadimo propušteno tokom 90-ih i u prvoj deceniji 21.veka - rekla je Brnabić.

Premijerka je prenela da je Mišustin izrazio zahvalnist na principijelnoj poziciji Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, kao i da je potvrdila da će Srbija nastaviti da sprovodi tu politiku.

- Srbija neće podleći bilo kakvim pritiscima u tom smislu i ne dolazi u obzir da proterujemo ruske diplomate. To je u suprotnosti sa svakim atomom naše spoljne politike. Mi ćemo gledati da u skladu sa najboljin interesima Srbija nastavi da jača i razvija saradnju sa Ruskom Federacijom - naglasila je premijerka, dodajući da je pozvala Mišustina da poseti Srbiju.

Brnabić je istakla da je za Srbiju velika čast što je ove godine zemlja partner najvećeg izvoznog foruma u Rusiji, kao i što je imala priliku da na današnjem plenarnom zasedanju govori posle uvodnog obraćanja premijera Mišustina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saja

10.12.2021 16:38

Neko ce da sklanja brata i pare u Rusiju.