OGLASIO SE ZAŠTITNIK GRAĐANA: Potrebna kontrola sudske uprave

Autor:

Vesti

02.12.2021

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institucija Zaštitnika građana sa velikom pažnjom prati aktuelne ustavne promene koje se odnose na rad sudova kako zbog i dalje velikog broja građana koji nam se obraćaju pritužbama nezadovoljni radom sudova, tako i zbog brojnih obraćanja sudija koji u okviru sudskog sistema ne mogu da pronađu zaštitu za probleme koje imaju, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

OGLASIO SE ZAŠTITNIK GRAĐANA: Potrebna kontrola sudske uprave

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

- Godinama unazad ukazujem na potrebu kontrole sudske uprave jer su, pored velikog broja građana koji nam se obraćaju nezadovoljni radom sudova, počele da nam se obraćaju i sudije koje veoma dobro znaju da zbog ustavno-pravnih i zakonskih ograničenja ovo nije institucija kojoj treba da se obrate. Ipak, činjenica da se obraćaju Zaštitniku građana znači da unutar sudskog sistema ne mogu da nađu rešenje - rekao je Pašalić.

- Mnogi ombudsmani u razvijenim evropskih demokratijama imaju nadležnost kontrole rada sudske uprave. I Venecijanskim principima iz 2019. godine ukazuje se na nadležnost ombudsmana u oblasti pravosuđa, na obezbeđivanje efikasnosti postupka i administrativnog funkcionisanja tog sistema - rekao je Pašalić.

I ustavni amandmani koji se razmatraju u Narodnoj skupštini Republike Srbije prepoznaju ulogu Zaštitnika građana pri izboru članova Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaca i Vrhovnog javnog tužioca, naveo je Pašalić.

Uprkos tome, Zaštitnik građana ni po Ustavu, ni po starom a ni po novom Zakonu o Zaštitniku građana nema nadležnost kontrole rada sudske uprave, a potrebu za tim potvrđuje veliki broj pritužbi građana i obraćanja sudija koji traže zaštitu iako veoma dobro znaju koje su nadležnosti ove institucije, rekao je Pašalić.

- Do sada, osim kritika, gotovo da nije bilo predloga za ozbiljnu reformu pravosuđa kako bi ono funkcionisalo po meri građana. Neophodno je naći način za efikasnu kontrolu rada sudske uprave čime bi se smanjilo nezadovoljstvo građana radom sudova, s jedne strane, i sprečilo nezadovoljstvo sudija po pitanju njihovih dužnosti, s druge strane. Čekam momenat kad nam se bude dalo više nadležnosti da ih javnom predstavim građanima - rekao je Pašalić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Bonaparta

02.12.2021 17:33

Bilo bi najidealnije kada bi to bilo moguće raspustiti svo sudstvo i tužilaštvo, a potom oformiti novo sudstvo. Kriterijum koje sudije mogu da nastave da rade, oni čije sudske presude su najmanje puta padale na višim instancama. Drugi kriterijum sudije koji primenjuju zakon i sudsku praksu u najvećoj meri, a što manje slobodno sudijsko uverenje, treće provera preko BIA pa ćemo očistiti sudstvo od podmitljivih sudija. Četvrto preko advokata se raspitati koji sudija je spreman da primi mito.

Odgovori 16 0
Vlada

03.12.2021 07:40

@Bonaparta - Sudije, advokati i tužioci su povezani. Tu ne može da pomogne ni Vučić.

Odgovori 10 0
Vlada

02.12.2021 20:56

Institucija Zaštitnika građana nije Vrhovni Pravednik da za sve presudjuje.

Odgovori 11 0
Lylx

02.12.2021 22:20

Ko ne poznaje Zorana Pasalica taj ne zna koliko njega zabo..e i za drzavu i za gradjane, ali ga sigurno interesuje da upravlja sudstvom. On zna ali i poznavaoci njegove licnosti znaju zasto on to gura od dana kada je seo u fotelju i velikodusno ponudio smanjenje svoje plate zarad kontrole sudstva. Opominjan je zbog toga ali ne biste verovali koliko debelu kozu taj ima. Dzaba se trudis.

Odgovori 11 0