SASTANAK VUČIĆA I PUTINA GLAVNA TEMA U RUSKIM MEDIJIMA: Evo šta je predsednik rekao u ekskluzivnom intervjuu za TASS

Autor: Republika

Vesti

19.12.2017

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koja će se održati danas oko podneva, glavna je tema ruskih medija.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Kako prenosi TASS, glavne teme razgovora biće zasluge ruskog predsednika Vladimira Putina u razvoju odnosa između Rusije i Srbije, stav Beograda po pitanju pristupanja NATO i anti-ruske sankcije.

U ekskluzivnom intervjuu koji je za naš predsednik dao Mihailu Gusmanu, zameniku glavnog direktora TASS-a, otvorena su pitanja vojne i političke sradnje dve zemlje, pitanje Kosova i pridruživanja Evropskoj uniji, ali i pridruživanje NATO alijansi.

  • Gospodine predsedniče, hvala vam puno na prilici da se sretnemo sa Vama. Ujutro je osam sati. Uradili smo skoro 400 intervjua, ali tako rano, nikada nismo bili pozvani na razgovor. Ali nam je rečeno da imamo sreće, ponekad se čak i sastajate sa ambasadorima u šest ujutro, tj. vaš radni dan počinje još ranije. To je praksa koja je postala vaš običaj kada ste postali predsednik?


- Navikao sam se da ustanem rano, hvala što ste to primetili. Čini mi se da osoba može da radi sa najvećom koncentracijom ujutro, ali svako je drugačiji, a ja nikad ne bih radio do 11-12 časova, kao vaš predsednik Putin.

I hvala vam što ste došli u šest ujutru, pošto ste jedan od onih retkih novinara i retkih urednika koji znaju da poštuju sagovornika i da primetite stvari koje većina novinara ne vidi.
  • Hvala, gospodine predsedniče Srećni smo što smo se sastali sa vama uoči vašeg putovanja u Moskvu, i predstojećeg razgovora sa predsednikom V.V. Putin. Šta očekujete od ovog predstojećeg sastanka negde sredinom dana, kada ćete biti u Moskvi?


- Za nas u Srbiji, sastanak sa predsednikom Ruske Federacije je uvek posebna prilika i izuzetna prilika da razgovaramo o svim važnim pitanjima. Očekujem da ćemo razgovarati o ključnim, globalnim pitanjima, još jednom želim da zahvalim Ruskoj Federaciji za podršku teritorijalnom integritetu Srbije, a to nisu samo prazne reči, to je pravi zahvalnost, i ne samo zahvalnost kada je u pitanju integritet Srbije, već i podrška u UNESCO,  podrška kada je u pitanju Interpol..

Takođe ćemo razgovarati o budućnosti Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i o Bosni i Hercegovini, Kataloniji i drugim važnim pitanjima koja se sada pojavljuju u Evropi. Što se tiče naših bilateralnih odnosa, govorićemo o velikom broju vrlo važnih pitanja, očekujemo da će biti potpisan veliki broj značajnih sporazuma. Znate da Srbija zavisi gotovo 100% od ruskog gasa, a Srbija godišnje povećava potrošnju za 300-400 miliona kubnih metara gasa. Nedavno je bio Aleksej Miler, i mislim da ćemo zaključiti važne sporazume koje ćemo moći da potpišemo u Moskvi u prisustvu predsednika Putina. Pored naših važnih sporazuma i sporazuma u ​​energetskom sektoru, mi i Ruska Federacija, imamo sve veći promet u oblasti poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar vučić sa predsednikom Ruske federacije

Imamo izvrsnu vojno-tehničku saradnju, nedavno je bio Sergej Šojgu, dobili smo šest MiG-29, koji su sada u popravci, a očekujemo da budu u potpunosti operativni u narednim mesecima. Imamo i druge pregovore: želimo da kupimo više oružja, a sada pregovaramo sa Rosoboronekportom. Želimo da kupimo još šest helikoptera, protivavionskih sistema i mnogih drugih stvari, jer ne zaboravite da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, Srbija je vojno neutralna zemlja, Srbija mora biti jača da bi mogla da očuva svoju zemlju.

Stoga očekujemo mnogo od razgovora sa predsednikom Putinom. Veoma smo mu zahvalni što on obraća pažnju (i znamo koliko je on zauzet drugim problemima) na našu malu zemlju. Puno hvala. Naša očekivanja su zaista velika i ja sam siguran da će sva očekivanja i sve što želimo biti opravdane.

- Posebno želim da vas pitam u vezi s pitanjima o kojima ćete razgovarati sa našim predsednikom, koji, po Vašem mišljenju, još uvek nije u potpunosti primijenjen, gdje je i dalje potencijalan. Verovatno, postoje pitanja koja bi obojica trebalo da razgovarate od nerealizovanih.

- Imamo međuvladin rusko-srpski komitet na čelu sa Rogozinom i Dačićem. I uradili smo dosta toga, stvarno puno, shvatili. Ponekad nešto može da se zadrži, ponekad možemo čekati nešto, ali stvarno preko 90% onoga o čemu razgovaramo i o čemu se slažemo je moguće. Godinama smo razmišljali kako da rešimo pitanje našeg osiguranja, kako naši građani treba da rade u Rusiji, i obrnuto. Posle dugog vremena ovo pitanje je potpuno rešeno.

Postoje li još neke stvari koje možemo rešiti? Razgovarali smo o uvozu nekih od naših proizvoda u Rusku Federaciju. Imamo veliku podršku, kao što znate, zahvaljujući radu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ne samo da pomaže u borbi protiv poplava i suša kod nas ovde u Srbiji, ali rekao bih i celom regionu, kada se to desi. Postoje još neka otvorena pitanja ... 
 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
  • Srbija već nekoliko godina  radi na pridruživanju Evropskoj uniji. Kako napreduje? 


- Srbija je na evropskoj stazi, a razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu jeste to što Srbija ne želi da se pridruži NATO-u,  nedavno sam to i rekao liderima NATO-a u Briselu. Mi to ne sakrivamo. I moram reći da kad god smo razgovarali sa predstavnicima Ruske Federacije, nikada nisu ništa rekli protiv evropskog puta Srbije.

Oni su uvek govoriili da je izbor uvek na Srbiji, ali da ne možemo očekivati veliko prijateljstvo Rusije ukoliko pristupimo NATO.  

Mogu vam reći da sam pre desetak dana bio u Briselu, rekao sam da Srbija nema pretenzije da se pridruži NATO-u, Srbija će zadržati svoju vojnu neutralnost, da je i to će biti politika Republike Srbija.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, ja sam još 2013. godine rekao i ponovio nekoliko puta 2014 i 2015. godine, kada sam bio na čelu vlade Srbije, "dok sam ja ovde, Srbija neće naložiti sankcije Ruskoj federaciji ". I to je tako.

 

  • Ne mogu da ne dodirnem gospodine predsedniče, verovatno najveći problem za vas - problem koji mislim, bar u glavi i vašem srcu zauzima veliko mesto - to su odnosi između Beograda i Prištine. Ovo je, naravno, bolna tema - sve se odnosi na problem oko Kosova, odnose sa Srbijom. Kakav napredak vidite u ovom pitanju? Koje korake treba preduzeti? Šta očekujete u bliskoj budućnosti u ovom pravcu?


- Vidite, želim našim prijateljima u Rusiji, građanima Rusije, ali i svim ostalima da kažem nekoliko stvari.

Situacija na Kosovu i Metohiji je složen, tamo živi veliki broj Albanaca i Srba, naročito posle proterivanja 1999. i 2000. godine, nakon čega je mnogo manji broj Srba. Pre svega, ja bih rekao da Srbi danas žive na Kosovu (Kosovo i Metohija) u manjoj meri nego što su bili 2000. godine.

Sa druge strane, uvek smo želeli da razgovaramo o miru, o budućnosti sa Albancima. Došli smo do sporazuma iz Brisela. Ako analizirate Briselski sporazum, videćete da se 60% dokumenta odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština. 

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj

Suština je u tome što su Srbi pod ogromnim pritiskom, i uvek se ispostavlja o ovom problemu sa Zapada.

Srbi moraju da ispune sve, i nema apsolutno nikakvog pritiska na Albance. To je nešto što za nas predstavlja izazov da se suočavaju sa istim problemom, a bojim se da nisam veliki optimista na pronalaženje dugoročnih rešenja sa Albancima, ali ja ću se potruditi da se postigne takvo rešenje. Ali ja ne vidim da će se ovi problemi lako rešiti, za tango je uvek potrebno dvoje.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Pijacar

19.12.2017 10:13

Kazu da je Srbija mala i da nije bitna. Pa zasto onda ceo svet izvestava kada se Vucic pojavi u Rusiji? Samo Vi predsednice tako nastavite i ne obracajte paznju na zle jezike.

Lea

19.12.2017 10:24

Dva velika lidera na veliki pravoslavni praznik razgovaraju.

Lea

19.12.2017 10:26

Rusija je uvek bila na našoj strani. Zbog toga nikad ne smemo da podlegnemo pritiscima i da im uvedemo ekonomske sankcije.

Lea

19.12.2017 10:29

Ovaj susret je veoma znacajan za Srbiju.