PREMINUO OTAC MOMIR LEČIĆ! Predano vodio rad kancelarija dva SRPSKA PATRIJARHA!

Autor:

Vesti

01.12.2021

22:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo je protođakon Momir Lečić, dugodišnji sekretar kancelarije patrijarha Srpskog, saopštila je SPC.

PREMINUO OTAC MOMIR LEČIĆ! Predano vodio rad kancelarija dva SRPSKA PATRIJARHA!

Foto: pixabay.com

Sveće, ilustracija

Momir Lečić je rođen 30. marta 1936. godine u selu Bresnici kod Čačka od roditelja Vlastimira i Vasilije.

 

Osnovnu školu je završio u Čačku 1950. godine. Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1954. godine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1960. godine, a u međuvremenu je odslužio vojni rok. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu u Bonu (Nemačka) u periodu od 1960. do 1962. godine.

 

Patrijarh srpski German je rukopoložio teologa Momira Lečića u čin đakona na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra 1962. godine. Odlukom patrijarha Germana unapređen je u zvanje protođakona na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1973. godine. U hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene služio je do 1984. godine kada je, na svoju molbu, premešten na službu u hram Svetog Aleksandra Nevskog. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda postavljen je za činovničkog pripravnika u Kancelariji Patrijarha srpskog 1962. godine, zatim je 1965. godine imenovan za pisara, a za sekretara je postavljen 1975. godine. Uporedo je obavljao dužnost referenta Velikog crkvenog suda. Službu u Kancelariji Patrijarha srpskog okončao je 2009. godine, kada mu je Sveti Arhijerejski Sinod dodelio orden Svetog Save II stepena.

Autor je naučnog rada „Izgradnja i obnova crkava i manastira od 1920. do 1941. godine“, objavljenog u „Spomenici Srpske Pravoslavne Crkve 1920-1970“.

Predano i odgovorno je vodio rad Kancelarije patrijarha Germana, a zatim i Kancelarije patrijarha Pavla. U više navrata bio je član poslanstava Srpske Pravoslavne Crkve tokom zvaničnih poseta pomesnim Pravoslavni Crkvama.

Učestvovao je u zasedanjima međucrkvenih konferencija širom sveta.

Zaupokojena Liturgija sa opelom biće služena 2. decembra 2021. godine sa početkom u 8 časova u hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading