EVO KO JE NOVI ŠEF KBS: Baškim je potomak zloglasne porodice Jašari koja je klala Srbe na KiM

Autor:

Vesti

01.12.2021

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postavljanjem Baškima Jašarija na čelo KBS Priština je poslala poruku da teroristička OVK i dalje postoji i da će ideja koju su zastupali jačati, što je za Srbe na Kosovu i Metohiji loša vest i znači da mogu svašta da očekuju, smatra Mitar Kovač, general-major u penziji.

EVO KO JE NOVI ŠEF KBS: Baškim je potomak zloglasne porodice Jašari koja je klala Srbe na KiM

Foto: Tanjug/AP

Kovač kaže da je novi legitimitet terorističkoj OVK dao i Aljbin Kurti kada je nedavno za KBS rekao da su nastavak OVK, a dodatno upozorenje je postavljanje Jašarija koji je potomak Adema Jašarija, ozloglašene i dokazano antisrpski orijentisane ličnosti.

Aktuelna vlast u Prištini pokušava da "disciplinuje" vrhove u svojim bezbednosnim strukturama što pokazuje i ovaj slučaj kada na čelo KBS dovodi ljude koji su politički podobni i provereni kadrovi a usko vezani za njihov "nacionalni" pokret iz prošlosti - kaže Kovač.

Stvar je tim gora što se radi, dodaje on, o ljudima koji su članovi onih familija koje su neposredno učestvovale u jačanju terorističkog pokreta na KiM, odnosno, terorističke OVK.

Loša vest za Srbe

Novi komandant KBS je, inače, svojevremeno bio predmet interesovanja i Kfora i Unmika i nalazi se u "Beloj knjizi" organizovanog kriminala koju je Kfor objavio za svoje interne potrebe.

Komentarišući tu činjenicu, Kovač kaže da se radi o osobi koji je napredovala zahvaljujući podršci tih nacionalnih elementa pa i kriminalnih krugova na prostoru KiM.

A znamo da je njihov politički vrh usko vezan sa ljudima sumnjivih biografija koji se bave trafikingom, narkoticima, prodajom oružja itd - napominje on, podsećajući da je Rifat Jašari vođa jednog od najjačih kriminalnih klanova na Kosovu.

Imenovanje Baškima Jašarija, uveren je Kovač, iz tog razloga nije nikako dobra vest, posebno u smislu bezbednosti Srba na KiM.

Takvi ljudi kada dođu na čelo bezbednosnih struktura neće se puno baviti zaštitom građanskih prava a još manje zaštitom manjina na KiM, odnosno Srba i u tom smislu srpsko stanovništvo će biti ugroženije - napominje Kovač.

Ako tome dodamo i ljude koje će on dovesti za sobom, ističe Kovač, kako bi obezbedio potpunu poslušnost tokom izvođenja budućih operacija što političkih što ostalih onda možemo da očekujemo samo nove probleme.

Zašto se povukao prethodni komandant

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama dao je ostavku na tu funkciju a u kratkoj izjavu za Kljan Kosova nakon ceremonije primopredaje dužnosti rekao je da "podneo ostavku jer je dovoljno dugo proveo na ovoj funkciji".

Kosovski mediji su preneli da je procedura za Raminu smenu pokrenuta pre dva meseca, nakon sukoba sa ministrom odbrane Armendom Mehajem, a da je do nesuglasica između komandanta KBS i ministra odbrane došlo 18. septembra, dve noći pre akcije Kosovske policije na severu za uspostavljanje reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Mehaj je te večeri naredio komandi KBS da ofarba četiri američka vojna oklopna vozila "M1117 ASV" u plavo, sa obrazloženjem da će biti korišćena kao podrška policijskoj akciji na severu Kosova, što je Rama kategorički odbio.

Inače, takva praksa, nije dozvoljena u okviru sporazuma o isporuci vozila iz SAD, što su kasnije zvanično i saopštili iz Vašingtona.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading