DANAS JE SVETI MATEJ: Izgovorite ove reči i očekujte veliko čudo

Autor: Republika

Vesti

29.11.2021

07:30

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

DANAS JE SVETI MATEJ: Izgovorite ove reči i očekujte veliko čudo

Wikipedia.org

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Sveti Matej je zaštitnik carinika i bankara; Foto: Wikipedia/Giraudon/Art Resource, NY

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej - Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. 

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

OVU MOLITVU TREBA DA IZGOVORITE

"Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim."

Komentari (1)

Loading
BEPA

29.11.2021 10:16

Усред митара који је призвао владара Христа, појавио се на земљи као човек за благост, а после тога је изабрани апостол објавио да си и ти благовесник васељене, гласно и јасно. Због тога поштују твоју успомену, твој богоговорни Матеје, моли се милосрдном Богу, да се завештање грехова преда душама нашим.