ODZVANJAJU PUTINOVE REČI O KOSOVU: Predsednik Rusije zagrmeo i upozorio Zapad!

Autor: Republika

Vesti

28.11.2021

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kršenje međunarodnog prava je postalo svakodnevica u svetu, a prisetite se koga je, kada i kako ruski predsednik Vladimir Putin upozoravao na ovako nešto.

ODZVANJAJU PUTINOVE REČI O KOSOVU: Predsednik Rusije zagrmeo i upozorio Zapad!

Foto: Tanjug/AP

Televizija "Rusija 1" se podsetila nekih istorijskih epizoda.

- Ne treba sebe smatrati Bogom i rešavati za narode sve njihove probleme. Vi i ja možemo samo da stvorimo uslove i pomognemo ljudima da reše svoje probleme, da stvorimo uslove, da budemo garanti određenih dogovora - govorio je ruski lider u Nemačkoj 2007. godine na Minhenskoj konferenciji, a prenosi Sputnik.

Putin je tada više puta ponovio - ne treba pogoršavati situaciju u ionako rasparčanoj bivšoj Jugoslaviji, ne treba dopustiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- To bi bila nelegitimna i nemoralna odluka. Rusija neće podržati takvo rešenje pitanja - govorio je Putin.

Tokom druge posete inostranstvu ruski lider pitao je zapadne partnere:

- Zašto i dalje drmati temelje međunarodnog prava, podstičući i razvijajući separatizam u Evropi, kao i na post sovjetskom prostoru?

Nakon toga Južna Osetija i Abhazija objavljuju da žele priznanje svoje nezavisnosti.
Putin upozorava Zapad:

- Ne vidimo nikakvu razliku između jedne i druge situacije. I na jednom i na drugom mestu to je rezultat raspada komunističkih vlada. U oba slučaja se radi o etničkom sukobu koji ima duboke istorijske korene. U oba slučaja obe strane su pravile pravne prekršaje, a ponekad i zločine.

Međutim, kako će kasnije reći ruski predsednik, Zapad je toliko verovao u svoju svemoć i nepogrešivost da ni na koga nije obraćao pažnju. Takozvano Kosovo proglašava nezavisnost, kolektivni Zapad ga snažno podržava.

- Kosovski presedan je strašan presedan. On u suštini lomi sistem međunarodnih odnosa koji su se razvijali ne decenijama, nego tokom jednog veka. On nesumnjivo može povući lanac najnepredvidljivijih posledica - ponovo je upozorio Putin.

Sledi samit Zajednice nezavisnih država - prisustvovali su tadašnji predsednici Gruzije i Ukrajine - Mihail Saakašvili i Viktor Juščenko. Nakon svega nekoliko meseci jedan je, ponovo uz podršku Zapada, pokrenuo rat u Južnoj Osetiji, a drugi je taj rat podržao.

Rusija je primorala Gruziju da zaustavi agresiju, priznala je nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Tad je Zapad bukvalno vrištao na sav glas da Rusija krši međunarodno pravo.

- Želimo da svi rade po istim pravilima koja se zovu 'međunarodno pravo'. Ne želimo da neko manipuliše tim pojmovima - poručio je Putin.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading