OVO I NIJE NEKI ŽIVOT! Naši građani iz evropskih gradova otkrivaju kakva je situacija: Kovid propusnice u uslov svih uslova!

Autor:

Vesti

28.11.2021

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planeta drhti zbog novog soja koronavirusa omikron, koji je krenuo iz Afrike i širi se planetom.

OVO I NIJE NEKI ŽIVOT! Naši građani iz evropskih gradova otkrivaju kakva je situacija: Kovid propusnice u uslov svih uslova!

Foto: Tanjug/AP;Privatna arhiva

Sve više zemalja drastično pooštrava mere, koje su ionako bile pooštrene zbog delta soja. Srpski telegraf pozvao je sagovornike iz Slovenije, Austrije i Nemačke da nam predoče kakva je tamo situacija. Ovo su njihove priče...

Slobodan Spasić (Beč, Austrija)
Republika

Foto: Tanjug/AP;Privatna arhiva

Slobodan Spasić iz Beča

Ovde je katastrofa, ovo se ne može nazvati životom. Prvo su rekli da nevakcinisani moraju u izolaciju i to mi je bilo prihvatljivo. Međutim, naglo su promenili pravila i sada je sve zatvoreno, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

Velike firme su, bar do sada, radile, ali su zatvoreni tržni centri, kafići, restorani, pijace, božićne pijace, kozmetički saloni... Najavljeno je da će mere važiti narednih 20 dana, što ne znači da ih neće produžiti.

Cilj je da se svi stanovnici Austrije vakcinišu, a od 1. februara ko nije cepljen ili nije preležao koronu u prethodnih šest meseci, plaćaće kaznu do 3.000 evra. Nemate gde da se sakrijete jer će inspektori od februara dolaziti na kućna vrata nevakcinisanih i pisati im kazne.

Nebojša Popović (Frankfurt, Nemačka)
Republika

Foto: Tanjug/AP;Privatna arhiva

Nebojša Popović otkriva kakva je situacija u Frankfurtu

Mere ovde zavise od pokrajine do pokrajine. Zaoštravanje mera se određuje u zavisnosti od toga kolika je popunjenost intenzivne nege po bolnicama. Inače, U Nemačkoj je vakcinisano oko 70 odsto populacije i bez KOVID propusnice ne može nigde da se mrdne.

Uslov za odlazak na posao ili studenata na fakultet je KOVID propusnica. Imamo dve vrste ovih sertifikata. Prvi su 3G (vakcinisani, ozdravili i negativni antigenski ili PCR test), drugi 2G, što podrazumeva isključivo cepljene i one koji su preležali koronu. Negde se traži i 2G plus, a to znači da bez obzira na to što ste vakcinisani morate imati i potvrdu da ste negativni na testu.

Zbog pobune građana ponovo je uvedeno besplatno testiranje antigenskim testovima, koji važe 48 sati, ali samo jednom sedmično, dok svako novo testiranje košta između 15 i 18 evra. PCR testiranje je znatno skuplje i zavisi od laboratorije do laboratorije, od 80 do 100 evra.

Bez propusnice ne može da se uđe u zatvorene prostore. Deca u školama nose maske, iako su nastavnici vakcinisani, dok u bolnice i staračke domove može da se uđe samo uz sertifikat i obavezan negativan test.

Nataša Senić (Ljubljana, Slovenija)
Republika

Foto: Tanjug/AP;Privatna arhiva

Nataša Senić iz Ljubljane

Najveći problem u Sloveniji trenutno je izuzetno veliki broj KOVID pacijenata na intenzivnoj nezi. Zdravstveni sistem je pred pucanjem. Otkazane su sve hirurške intervencije, osim hitnih slučajeva i onkoloških pacijenata. U Sloveniji je vakcinisano svega 54 odsto populacije.

Gde god da krenete u šoping-molove, kafiće, bioskop ili pozorište potrebna vam je zelena propusnica. U njoj su podaci o vakcinaciji, preležanoj koroni ili podaci brzog antigenskog testa, koji važi 48 sati i koji je besplatan.

PCR testiranje se ne plaća ukoliko vas pošalje lekar zbog sumnje da ste zaraženi koronom, ali ukoliko vam treba za putovanje, onda plaćate iz sopstvenog džepa. Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima, ali ne i na ulici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading