DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE! Dan za praštanje i veselje! SEBI I DECI OBAVEZNO URADITE OVO KAKO BISTE SE ZAŠTITILI OD ZLA!

Autor:

Vesti

27.11.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici danas obeležavaju Božićne poklade - poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso i beli mrs u ovoj godini, jer sutra počinje veliki Božićni post koji će trajati sve do 6. januara 2022. godine.

DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE! Dan za praštanje i veselje! SEBI I DECI OBAVEZNO URADITE OVO KAKO BISTE SE ZAŠTITILI OD ZLA!

Foto: Tanjug/J. PAP

Prema starom narodnom običaju danas bi trebalo da pripremite bogatu večeru i da se veselite sa svojim ukućanima.

Božićne poklade prate različiti narodni običaji. Poklade su zapravo domaće gozbe namenjene svim članovima porodice, a mogu da budu i seoska veselja uoči velikih postova.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

U zavisnosti od kraja i verovanja, različiti običaji se vezuju za ovaj dan. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

Posle poklada sledi post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, odnosno hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića na izvesno vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading