RADE BASTA UPUTIO PISMO ANI BRNABIĆ I ZORANI MIHAJLOVIĆ: Pozvao na ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji

Autor:

Vesti

19.11.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta uputio je otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministarki rudarstava i energetiike Zorani Mihajlović da razmotre ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji.

RADE BASTA UPUTIO PISMO ANI BRNABIĆ I ZORANI MIHAJLOVIĆ: Pozvao na ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji

Foto: Beogradske elektrane

Prenosimo vam saopštenje u celosti:

- Pozivam predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministarku rudarstava i energetiike Zoranu Mihajlović da razmotre ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Proizvodnja energije u nuklearnim elektranama je jeftinija i čistija u poređenju sa konvencionalnim načinima proizvodnje energije. Kod termoelektrana imamo ogromnu emisiju sumpor-dioksida i ugljen-dioksida u okolinu.

Tehnologije koje po najnovijim standardima moraju da se ugrade za prečišćavanje otpadnih gasova su praktično jednako skupe kao i same tehnologije za samu proizvodnju energije. Kod nuklearnih elektrana mi nemamo takve izazove. Kada se sve sabere, nuklearna proizvodnja je jeftinija, a isto je i sa eksploatacijom. Vreme povratka investicije je nešto duže, ali to ne treba da bude odlučujuće.

Odlučujuća je jeftinija proizvodnja, tehnološki razvoj, energetska stabilnost i bezbednost i zaštita životne sredine. Prvi razlog, zašto nuklearna energije je deficit u energetskom bilansu. Drugi razlog, koji je još važniji, ali bih voleo da ga naglasim: ako Srbija želi da prati tehnološki razvoj i da njeni kadrovi budu u taj razvoj uključeni – onda bi bilo dobro da se uključi u neki nuklearni projekat.

Stoga pozivam Vladu Republike Srbije da što pre ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i uputi poziv Sjedinjenim Američkim Državama kao i Evropskoj Uniji radi otvaranja naučno-istraživačkog centra za nuklearne tehnologije u saradnji sa Institutom u Vinči koji ima veliko iskustvo u radu sa nuklearnim tehnologijama, profesionalne i stručne ljude, ali takođe kojima je potrebna pomoć u transferu znanja i tehnologija od najboljih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima rade na projektima koji su od interesa za obe zemlje.

Potrebno je ulaganje u obrazovanje novih kadrova na srpskim fakultetima, kako bi se obnovila baza i uhvatio korak sa savremenim svetom posebno da se na univerzitetima više uče nuklearne nauke i otvore smerovi nuklearnog inženjeringa, prema mišljenju srpskih profesora iz oblasti nuklearne fizike.

Smatram da Sjedinjene Američke Države, kao vodeća vrhunska nuklearno-tehnološka sila na svetu je pravi partner koji nam može pomoći u osnivanju takvog jednog naučno-istraživačkog centra, jer su bezbedni reaktori i jeftinija proizvodnja struje glavna tema svuda u svetu, kao i da se nuklearna energija u mirnodopske svrhe najviše koristi za proizvodnju električne energije.

Takođe, nuklearna industrija Sjedinjenih Američkih država ima neverovatne rezultate bezbednog i pouzdanog rada. Energija budućnosti je nuklearna energija, zato što je čista i pouzdana, i jedina je koja u proizvodnji električne energije ne pravi efekat staklene bašte. Bez nuklearne energije nemoguće je ostvariti ciljeve održivog razvoja u budućnosti, čista voda, čist vazduh, kvalitetna zdravstvena zaštita, i sve više zemalja radi na razvijanju čiste, zelene energije koja omogućava održiv rast i ekonomski razvoj.

Ukoliko bi se Srbija opredelila za izgradnju elektrana na nuklearni pogon, svakako da bi onaj koji bi investirao ili od koga bismo kupili tehnologiju obezbedio školovanje i obuku potrebnog kadra, nuklearno gorivo i sve ostale potrebne resurse za sprovođenje jednog takvog projekta od nacionalnog značaja - stoji u saopštenju direktora JKP "Beogradske elektrane".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Slavko

19.11.2021 07:46

Neću nuklearke u našoj državi.

Goran

19.11.2021 08:02

Neverovatno ali istinito jedino ovaj čovek govori ono što je zaista potrebno u srpskoj energetskoj tranziciji.Bolje razume stvari od pola takozvanih stručnjaka!

Bata

19.11.2021 08:52

Napokon neko da predlozi nesto pametno,ovo je potrebno Srbiji dosta vise da zavismo od drugih drzava I dosta vise sa osudama treba nekom I da se pruzi sansa.

Rakovica

19.11.2021 17:52

@Bata - Bravo, slažem se sa Vama👏