PREMIJERKA O ČLANSTVU SRBIJE U NATO: Mi smo vojno neutralna država, ne težimo tome, ali želimo saradnju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.11.2021

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO odrzava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu bio je prilika da predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa Alijansom u očuvanju stabilnosti ne samo u regionu već i svetu.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ana Brnabić

Brnabić je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansim, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Brnabić koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško nauražanig specijalaca na sever KiM.

Takođe govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato vazna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading