ŽELEZNICE SRBIJE UPOZORAVAJU: NE PRILAZITE OVOJ PRUZI, NAPON U MREŽI JE 25.000 VOLTI!

Autor:

Vesti

09.11.2021

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava javnost da je zbog radova na obnovi pruge Jajinci - Mala Krsna pod napon stavljena modernizovana kontaktna mreža u železničkoj stanici Vrčin i na pruzi Vrčin - Lipe. Posebno se upozorava da je sada pod naponom, opasnim po ljudski život, celokupna deonica do Male Krsne.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote (Foto: Ilustracija)

"Upozorava se da je napon u kontaktnoj mreži 25.000 volti i da je izuzetno opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona, nesreća može da se dogodi i ako se osoba samo približi kontaktnoj mreži na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo, a ne samo ukoliko dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge", navodi se u saopštenju "Infraastruktura železnica Srbije".

Strogo je zabranjeno bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge Jajinci - Mala Krsna čija je rekonstrukcija u toku, nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote. Ističe se da je u okviru modernizacije pruge Jajinci - Mala Krsna od sredine jula ove godine počelo postepeno uključivanje napona u kontaktnoj mreži na pojedinim deonicama, nakon što prethodno tokom izvođenja radova kontaktna mreža na toj deonici nije bila u funkciji.

Modernizacija pruge Jajinci - Mala Krsna ulazi u završnu fazu i pored obnove 68,8 kilometara koloseka, obuhvata i rekonstrukciju kompletnih elektrotehničkih postrojenja i kontaktne mreže duž ove deonice. Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji kompletnih eletrkotehničkih postrojenja i kontaktne mreže duž cele deonice se nastavljaju.

"Zbog toga upozoravamo da se bilo ko neovlašćeno ne kreće u zoni gradilišta pruge Jajinci - Mala Krsna, jer na taj način direktno ugrožava svoj život", naglašava se u saopštenju, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragomir

27.01.2022 18:59

strujni udar ubija a ne napon. I to male struje su smrtonosne