HRVATI PUCAJU OD MUKE! PRAVA SILA: Veliki tekst o SRPSKOJ vojsci objavljen u britanskom nedeljniku Ekonomist!

Autor:

Vesti

09.11.2021

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska vojska podigla se iz pepela. O tome sada naveliko pišu i najpoznatiji zapadni mediji.

Republika

Foto: mod.gov.rs

Foto: Ilustracija

U poslednjih pet-šest godina naša zemlja je vojni budžet uvećala 70 odsto, kako piše britanski nedeljni Ekonomist, odnosno potrošeno je 1,4 milijarde dolara godišnje na obnovu naoružanja. Sve je, naravno, kupljeno u odbrambene svrhe, a efekti toga najbolje su se pokazali nedavno, kada smo u jeku krize na Jarinju i Brnjaku digli helikoptere, poslali migove-29 da nadleću oblast gde je pretio krvavi napad Albanaca na srpski narod i poslali oklopna vozila ka administrativnoj liniji.

Ekonomist je u opširnom tekstu konstatovao da su ostale bivše jugoslovenske republike zabrinute što se srpska vojska diže iz pepela. Pod naslovom "Balkanska trka u naoružanju" nedeljnik je detaljno pobrojao šta je sve Srbija kupila poslednjih godina. Takođe, navedeno je da je Srbija po vojnoj snazi nadmašila Hrvatsku (članica NATO), koja, pored američkog oružja, sada mahnito kupuje francuske avione da bi obnovila skoro nepostojeće vazduhoplovne kapacitete.

Uposlena i domaća proizvodnja

Jačanjem snage Vojske Srbije uposlena je i domaća proizvodnja. Tako se u naoružanju naše vojske našlo i oružje "made in Serbia", i to oklopna borbena vozila lazar, novo oklopno vozilo s topom lazanski, oklopna vozila M-16 miloš, samohodne haubice nora i oganj, domaća opto-izviđačka i elektronska oprema...

Kako za naš list objašnjava vojni analitičar Vlade Radulović, očekivano je što je obnova naoružanja srpske vojske došla u fokus stranaca. Za to postoje dva razloga, interes da se i njihove kompanije uključe u prodaju naoružanja, ali i jačanje naše zemlje za pregovaračkim stolom kada su u pitanju sporna pitanja.

- Ne posmatraju vas isto kad imate slabu vojsku sa zastarelim oružjem i kada jačate odbrambenu vojnu snagu sopstvene države. Drugačije se razgovara s vama, s više poštovanja i s drugačijih pozicija kada imate respektabilnu vojnu silu. Činjenica je da je do pre pet-šest godina u srpsku vojsku ulagano malo, a sada, kada ona jača i modernizuje se, to upada u oči. Osim toga, tu postoje i interesi jer, kada izdvajate ozbiljnu sumu za naoružanje, kao što to mi danas činimo, svi bi, a verujem i Britanci, voleli da i sami dobiju deo tog kolača, posebno što se zna da Srbija oružje kupuje i s istoka i sa zapada - naglasio je Radulović.

Prema njegovim rečima, naše komšije nemaju razloga za brigu jer kupujemo isključivo odbrambeno naoružanje koje ima za cilj i da odvrati potencijalnog agresora.

- Jaka država ima jaku vojsku i Srbija se po tom pitanju ne razlikuje od drugih zemalja sveta - zaključuje Radulović.

Najvažnije nabavke u poslednjih pet godina

Avioni

- 14 aviona mig-29 (kupljeno i modernizovano)

helikopteri

- četiri borbena helikoptera mi-35M, transportni mi-8 i mi-17, laki višenamenski helikopteri H-145M, gazele

- pet erbasovih H-145M

- bespilotne izviđačko-borbene letelice ch-92A kineske proizvodnje

Oklopne jedinice

- 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS

- 30 tenkova T-72 B1MS ruske proizvodnje

Artiljerija

- topovi M-46 ruske proizvodnje

- samohodna haubica 2S1 gvozdika

PVO

- šest artiljerijsko-raketnih sistema "Pancir S-1"

- očekuje se isporuka kineskog sistema PVO velikog dometa FK-3 i francuskog PVO sistema "Mistral"

- radari AN TPS-70

Pešadija

- belgijske jurišne puške FN SCAR-L

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading