MNOGI U EU SRBIJU VIDE KAO MAFIJAŠKU DRŽAVU! Izvestilac Evropskog parlamenta kritikovala odnos Unije prema Balkanu, a onda poslala posebnu poruku CRNOJ GORI!

Autor: Republika

Vesti

28.10.2021

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon-Taubadel na forumu u Beogradu oplela po pojednim članicama Evropske unije, istakavši da je Balkan od ključne važnosti.

Foto: Tanjug/AP

Viola fon Kramon-Taubadel kritikovala pojedine članice EU 

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel kritikovala je zemlje članice EU, rekavši da Balkan vide kao zaostali region, ali i mafijašku oblast kojom se ne treba previše baviti.

Fon Kramon je na panelu “Berlinski proces – šta je sledeće?” koji se održavao tokom drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma, podsetila na reči sada već bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Evropski kontinent je naša odgovornost, kao što je kancelarka Merkel istakla 2014. Dakle, zašto je nekim zemljama teško da preuzmu više učešća u tom procesu. Postavlja se pitanje, zašto se ne ubrzava integracija, ili kao što je rečeno nema vizne liberalizacije za Kosovo ili se ne otvaraju pregovori za Severnu Makedoniju i Albaniju. Ovde dolazimo do pitanja kako promeniti percepciju mnogih zemalja EU koje nemaju pojma šta se dešava na Balkanu i koliko je važna integracija građana ovog regiona. Ne samo političari, već i društva nekih država članica, balkanske države vide kao mafijašku oblast u kojoj se dešavaju samo loše stvari. Dakle, Berlinskom procesu je potrebno više energije kako bi se smanjio skepticizam unutar članica EU, u funkciji u perspektivi proširenja - rekla je fon Kramonova.

Prema njenim rečima, mnogi u Evropskoj uniji veruju u diskurs o Srbiji kao mafijaškoj državi i državi organizovanog kriminala.

- To nije dezinformacija, ali jeste pristrasan diskurs. Moramo više da objašnjavamo gde je napravljen napredak. Srbija zaslužuje da bude tretirana kao zemlja kandidat - rekla je ona.

Govorila je i o tome kako bi mogao da izgleda Berlinski proces i politika Nemačke prema Zapadnom Balkanu nakon promena koje će doneti formiranje nove vlade u Nemačkoj.

- Mislim da su Zeleni najveća podrška pridruženju regiona Evropskoj uniji. Zeleni će definitivno agendu za Zapadni Balkan uneti u koalicioni dogovor. Nadam se da možemo da nastavimo Berlinski proces sa više energije, sa više distinkcije u odnosu na prethodni period. Nadam se da sledeći kancelar Nemačke neće ići u Beograd i Tiranu nego u Crnu Goru i Skoplje, kako bi ukazao na progres koji je tamo napravljen - navela je fon Kramonova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading