FIRMA ZGOP PONOVO U SRPSKIM RUKAMA

Autor:

Vesti

21.10.2021

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaće preduzeće Extra-auto transport iz Vrbasa kupuje ZGOP iz Novog Sada, čiji je većinski vlasnik do sad bio Integra Construction iz Kazahstana.

Republika

Foto: zgop.rs

ZGOP Novi Sad

ZGOP je veliko privredno društvo, koje se bavi rekonstrukcijom železnice i to što je ponovo u srpskim rukama je od velikog značaja za srpsku privredu.

Ovakvim kupovinama velikih privrednih društava, srpski privrednici pospešuju domaću privredu i dovode poslovanje do profitabilnosti, a krajnji rezultat može se očekivati u narednom periodu, kada se bude radilo na izgradnji železničkih koridora.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Miljan Sokanović

Extra-auto transport i Integra Constuction su u junu potpisali Obavezujuću ponudu za kupovinu akcija kompanije ZGOP, što obe strane obavezuje da neće odustati od pomenute transakcije, pa će se sada kompanija ZGOP naći u vlasništvu Miljana Sokanovića (35%), 30% vlasništva je u udelu društva 35% u vlasništvu firme Extra Agrar iz Vrbasa na čijem čelu je Željko Karišić.

Zvanično upisana kao novi vlasnik

Extra-auto transport se danas i zvanično upisao u CRHOV kao novi vlasnik ZGOP na osnovu prethodno pribavljenog odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije.

VAŽNI PROJEKTI

O važnosti ZGOP najviše govori činjenica da ovo privredno društvo trenutno izvodi radove na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge koja povezuje Mađarsku i Srbiju na deonici Beograd centar - Stara Pazova, kao i na delu radova na deonici Stara Pazova - Novi Sad.

Republika

Foto: zgop.rs

Rekonstrukcija deonice Beograd Centar - Stara Pazova

Takode, ZGOP radi i na sanaciji pruge Niš - Zaječar i to deonice Matejevac -
Svrljig i Svrljig - Knjaževac.

Trenutni projekti


- modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge koja povezuje Mađarsku
i Srbiju na deonici Beograd centar - Stara Pazova
- kao i na delu radova na deonici Stara Pazova - Novi Sad
- sanacija pruge Niš - Zaječar i to deonice Matejevac - Svrljig i
Svrljig - Knjaževac

Projekti u 2020.

- remont i izgradnja pruge za Infrastrukturu Železnice Srbije na
deonicama Senta-Subotica i Niš-Zaječar
- za China Railway 21st Bureau Group
- modernizacija i rekonstrukcija mađarsko - srpske železničke veze na
teritoriji Republike Srbije
- na deonici Beograd Centar - Nova Pazova
- za TENT rešetanje i regulisanje koloseka na deonici Stubline-Vorbis
- popravka mašina za RŽD International
- iznajmljivanje mehanizacije

Extra-auto transport firma je koja poseduje odgovarajuću mehanizaciju i vozila kojima uspešno obavlja poslove u niskogradnji i logistici, stoga će njihovo preuzimanje ZGOP doprineti boljoj organizaciji, povećanju raspoloživih potrebnih resursa za unapređenje kvaliteta i ubrzanje pružanja usluga.

- Sada već zajednički činimo napore da svoj deo radova na pomenutim deonicama završimo u što kraćem roku, sa napomenom da krajnji rok završetka ne zavisi samo od nas - navodi direktor preduzeća ZGOP Zoran Stanojević.

Brojke

  • 1957. godine osnovan ZGOP
  • više od 60 godina poslovanja
  • remont 6.000km železničkih pruga
  • više od 250 zaposlenih radnika

PREKO 250 ZAPOSLENIH

Firma ZGOP privatizovana je 2017. godine, kada ju je kupila kompanija iz Kazahstana, a u sklopu firme zaposleno je preko 250 ljudi, prosečan broj zaposlenih u protekloj godini bio je 268.

Za više od 60 godina poslovanja, radnici ZGOP su izgradili i remontovali preko 6.000 km železnickih pruga, samo tokom 2020. godine ova firma je bila angažovana na radovima remonta i izgradnje pruge za Infrastrukturu Železnice Srbije na deonicama Senta-Subotica i Niš-Zaječar, za China Railway 21st Bureau Group, na modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko - srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, na deonici Beograd Centar - Nova Pazova, za TENT rešetanje i regulisanje koloseka na deonici Stubline-Vorbis, a preduzeće je takođe vršilo i popravku mašina za RŽD International, kao i iznajmljivanje mehanizacije.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading