VIKEND IZA NAS OBELEŽILE PROVOKACIJE ALBANACA: Svuda guraju "veliku Albaniju", EVROPO, HOĆEŠ LI OTVORITI OČI?

Autor:

Vesti

11.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koriste intervjue, razne skupove, sportske događaje da promovišu ujedinjenje.

Republika

Foto: Preintscreen

Edi Rama i Aljbin Kurti

Albanci se više čak i ne trude da sakriju da uveliko rade na formiranju "velike Albanije" i da im je to nacionalni i politički cilj. Tokom proteklog vikenda u tri navrata su promovisali svoje namere, a za to su iskoristili i sportske događaje.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun za naš list je ocenio da je izjava Rame o tome da mu je cilj ujedinjenje Albanije i Kosova samo potvrda onoga na šta Srbija upozorava već dugo, a to je nasilno otimanje dela teritorija susednih država radi stvaranja "velike Albanije":

- To je njihov strateški cilj. Iako se, možda, Rama i Kurti ne slažu ili postoji lična netrpeljivost, to ih ne sprečava da upregnu sve kapacitete koji im stoje na raspolaganju da jednog dana realizuju taj cilj. Zato je to toliki pritisak na Srbiju da prizna lažnu državu jer bez tog priznanja i punog međunarodnog pravnog kapaciteta Kosova ne mogu da ostvare taj cilj. Ako pustite Kosovo da uđe u UN, onda ste širom otvorili vrata ka ujedinjenju s Albanijom.

Komentarišući izjavu Rame, predsednica RS Željka Cvijanović je istakla da su dupli aršini međunarodne zajednice doprineli neredima na Balkanu:

- Kad je Ivica Dačić u nekom hipotetičkom smislu stavio u takav kontekst Republiku Srpsku i Srbiju, počele su osude sa svih strana iako je i to bila njegova reakcija na ovu tezu o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Legendarni fudbaler Dule Savić nije iznenađen korišćenjem fudbalskih utakmica za promociju "velike Albanije" i veličanje terorista iz OVK.

- Albancima je sve dozvoljeno i ovo je deo njihovog projekta. Niti me ovo iznenađuje niti očekujem bilo kakvu reakciju, a još manje kaznu. Možda ih i kazne i uskrate im na jedan dan da jedu semenke i kikiriki, to će biti najstroža kazna koju mogu da im daju - kaže Savić.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Edi Rama i Aljbin Kurti

RAMA POTPUNO OTVORIO KARTE

Premijer Albanije Edi Rama otvoreno je poručio da je cilj njegove političke karijere da se Albanija ujedini s teritorijom Kosova u "veliku Albaniju".

- Ja da budem predsednik Albanije i Kosova? Ovo nije u mojim planovima. Ali ujedinjenje Albanije s Kosovom da. To je težnja - rekao je Rama na televiziji Kljan u emisiji "Slobodna zona".

Iste izjave, podsetimo, konstantno daje Aljbin Kurti, a, kako smo već pisali, preduzeto je i mnogo konkretnih koraka, kojima se polako, ali sigurno korača u pravcu "velike Albanije". Međunarodna zajednica, uz izuzetke Rusije, Kine i još nekih zemalja, uporno ćuti...

Republika

Foto: Printscreen/Twetter

 

ZASTAVA NA UTAKMICI U ŠVEDSKOJ

Na kvalifikacionoj utakmici za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, koju su timovi Švedske i lažne države Kosovo odigrali u švedskom gradu Solna, na tribinama je razvijena velika zastava sa porukom "Kosovo je Albanija". UEFA, koja uvek ističe da nema tolerancije za ovakve i slične ispade, još nije reagovala (čudi li to nekog?) niti osudila skandalozan čin.

S druge strane, srpski klubovi redovno su kažnjavani zbog transparenata navijača "Kosovo je Srbija" iako je to de fakto istina, s obzirom na to da ogroman broj zemalja ne priznaje lažnu državu Kosovo.

Republika

Foto: YoutubePrintscreen/

 

ŠAĆIRI U JAKNI SA GRBOM OVK

Reprezentativac Švajcarske Ðerdan Šaćiri, rodom s Kosova, poznat po čestim provokacijama usmerenim prema Srbima, pojavio se pred kamerama u jakni s amblemom ozloglašene terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK - UČK) prilikom davanja izjava posle meča sa Severnom Irskom. Fudbaleru je pred kamerama prišao bradati muškarac i navukao mu jaknu s amblemom dvoglavog orla na crvenoj pozadini i slovima UČK. Šaćiri se samo nasmejao, skinuo jaknu i nastavio intervju.

Podsetimo, OVK je čak i američki Stejt department dugo držao na listi terorističkih organizacija.

A ovako kažnjavaju Srbe...

* Tokom kvalifikacione utakmice za EP između Srbije i Albanije 2014. Albanci su dronom na stadion u Humskoj spustili zastavu "velike Albanije". Iako je utakmica zvanično registrovana 3:0 u korist Srbije, bodovi su nam oduzeti, naredne dve utakmice igrali smo bez publike, a FSS kažnjen je sa 100.000 evra

* Milorad Čavić diskvalifikovan sa EP 2018. u Holandiji zbog majice "Kosovo je Srbija"

* Španski, ruski, poljski, češki, slovački i rumunski navijači bili u prošlosti novčano kažnjavani zbog parola s porukama podrške srpskom narodu na Kosovu i transparentima "Kosovo je Srbija"

* Srpski klubovi kažnjavani za bilo kakvu poruku na tribinama o pripadnosti Kosova Srbiji jer su takvi transparenti ocenjeni kao politički

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Radenko

11.10.2021 10:07

Evropo stidi se.