Načelnik generalštaba Daniel Petresku: SRBIJA JE KLJUČNI PARTNER RUMUNIJE!

Autor:

Vesti

02.10.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik generalštaba rumunske vojske general-potpukovnik Daniel Petresku Srbiju smatra ključnim partnerom u regionu i ne planira smanjivanje kontigenta u KFOR-u.

Foto: twitter.com/natobih

Daniel Petresku

U intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu načelnik generalštaba rumunske vojske general-potpukovnik Daniel Petresku otkriva da Srbiju smatra ključnim partnerom u regionu i ne planira smanjivanje kontigenta u KFOR-u.

Rumunija je deo integrisanog NATO sistema vazdušne odbrane, Srbija je neutralna zemlja. Petresku je objasnio kako to utiče na ovu vežbu i saradnju dva vazduhoplovstva

- Srbija je kao neutralna zemlja članica programa Partnerstvo za mir. U domenu ovakve obuke Rumunija i Srbija koriste iste NATO priručnike za planiranje i obuku, što doprinosi boljoj saradnji između NATO država i partnera. Pored toga, u onim oblastima koja nisu pokrivena postojećim sporazumima, dodatnu dokumentaciju tehničke prirode i za planiranje dogovoraju obe strane - objašnjava on.

Srbija kao ključni partner Rumunije

- Republika Srbija je ključni partner Rumunije u regionu i mi smo uključeni u dodatno jačanje tradicionalnih bilateralnih odnosa na vojnom planu i takođe u praktičnom smislu - navodi on govoreći o vojnoj saradnji sa Srbijom i dodaje:

- Bilateralni sporazum o vojnoj saradnji potpisan je u decembru 2017. u Beogradu. On je pružio nove mogućnosti za jačanje saradnje jer omogućava zajedničko planiranje i realizaciju raznovrsnih vežbi i drugih aktivnosti iz domena obuke, a praktična saradnja predstavlja njenu najvažniju komponentu.

- Važno je reći da vojni razgovori Rumunije i Republike Srbije u protekle tri godine idu uzlaznom putanjom, da su ostvareni kroz međusobne posete naših ministara odbrane i posete načelnika generalštaba Srbiji. Razvoj naših odnosa kroz saradnju je osnova jer je Srbija jedan od ključnih aktera Zapadnog Balkana i ima veliku stručnost u na ovom polju od strateškog interesa - ističe Petresku.

Da li prisustvo oružanih snaga Rusije na vežbama u Srbiji predstavlja bezbednosni izazov za Rumuniju?

- Sve države imaju suvereno pravo da biraju sa kim će da sarađuju. Mi u potpunosti razumemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Rumunske oružane snage ne vide kao bezbednosni izazov vežbovne aktivnosti koje su organizovane na transparentan način i za koje postoji odgovarajuće obaveštenje.

Planovi za nove zajedničke vojne aktivnosti sa Srbijom

- Vojnici Rumunije i Srbije obučavaju se zajedno već dugo vremena, bilo da je reč o vežbama ovih zemalja ili onima koje predvode druge države - kaže on.

- Na primer u 2021. Rumunija i Srbija zajedno su vežbale na međunarodnoj vežbi “Platinasti vuk 21” (Platinum Wolf 21) od 2. do 18. juna i tokom bilateralne vežbe “Er Solušn 21” (Air Solution 21) od 28. juna do 2. jula. Vežba “Rešenost” (Resolve) prvobitno je bila planirana za 2021. godinu, ali je odložena za 2022. zbog pandemije.

- Vojska Srbije pozvana je da se pridruži rumunskoj vojsci na vežbama koje smo planirali na našoj teritoriji i koje su objavljene u NATO programu vojne obuke i vežbi otvorenih za partnerske zemlje, a to su:

  • “Vetar proleća” (Wind Spring) vežba kopnene vojske planirana za proleće 2022. i 2024.
  • “Nasleđe škorpiona” (Scorpions Legacy) vežba kopnene vojske planirana za maj - jun 2022, 2023, 2024.
  • “Mač pravde” (Justice Sword) vežba kopnene vojske planirana za maj - jun 2022. i 2024.
  • “Sarmis” vežba kopnene vojske planirana za maj - jun 2022, 2023, i 2024.

Petresku u intervjuu takođe otkriva da Bukurešt kao svoje glavne bezbednosne probleme vidi jačanje ruskog vojnog prisustva na istočnom boku NATO i energetsku bezbednost crnomorskog regiona, ali jednim okom gleda na situaciju na Balkanu. Nastavak možete pročitati na balkansec.com.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading