DRAMA OKONČANA NA JARINJU: POVUKLI SE SPECIJALCI ROSU! (UŽIVO)

Autor:

Vesti

02.10.2021

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalci ROSU upravo su se povukli sa Jarinja nakon što su odbili da to urade zbog, kako tvrde, kamiona na kom je bio istaknut transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Republika

Foto: Printskrin

KFOR stigao na Jarinje

Specijalci ROSU upravo su se povukli sa Jarinja nakon što su odbili da to urade zbog, kako tvrde, kamiona na kom je bio istaknut transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Nekoliko oklopnih vozila napustilo je administrativni prelaz, a okupljeni građani su uzvikivali "Srbija, Srbija".

13 .55 - Helikopter KFOR-a nadleće administrativni prelaz Jarinje gde je ranije došlo do incidenta kada su pripadnici ROSU odbili da se povuku, kako je juče dogovoreno. Izgovor za odbijanje da napuste položaje na Jarinju je kamion na kom je okačen transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

13.50 - Obe saobraćajne trake magistrale na Jarinju su prohodne, kao i na Brnjaku, ispunjen je zahtev Rosu da se ukloni i kamion sa natpisom "Dobrodošli u ZSO" u blizini Jarinja, ali pripadnici specijalnih policijskih snaga iz Prištine i dalje se ne povlače sa pomenutih prelaza

13.15 - Pripadnici specijalnih snaga kosovske policije Rosu u jednom trenutku su prekinuli povlačenje sa Jarinja, izašli su iz kola naoružani i počeli da se vraćaju na položaje. 

13.00Policija tzv. Kosova vraća se na položaje na "Jarinju", oni su imali razgovore sa predstavnicima Kfora, ali je neizvesno da li su išta dogovorili.

12:47 - POČELO POVLAČENJE ROSU SA PRELAZA JARINJE

Kako reporter "Novosti" javlja pripadnici ROSU su počeli da se povlače sa administrativnog prelaza Jarinje.

12:18 Počelo oslobađanje i druge trake kolovoza

Nekoliko kamiona koji su bili na početku blokade idući od administrativnog prelaza Jarinje oslobodili su i drugu saobraćajnu traku. Pomeraju se i druga vozila koja su bila tu.

Sada se očekuje da se i pripadnici ROSU, kako je juče dogovoreno, povuku sa administrativnog prelaza.

11:43 Naš dogovor ispoštovan, čeka se povlačenje ROSU

Predstavnik Srpske liste, Aleksandar Spirić koji je na Jarinju ističe da očekuje da se pripadnici ROSU povuku sa administrativnih prelaza, jer je srpska strana ispoštovala dogovor.

- Mi smo ispoštovali dogovor, oslobođena je kolovozna traka, i očekujemo da i pripadnici kosovske policije ispune svoj deo dogovora, odnosno, da se povuku sa prelaza – ističe Spirić i dodaje da su predstavnici Srpske liste sve vreme bili uz svoj narod.

11:14 KFOR ostaje pri jučerašnjem dogovoru, uprkos tome što ROSU postavlja uslove

Predsednik opštine Leposavić Zoran Tadić rekao je za "Novosti" da je ispoštovan jučerašnji dogovor sa predstavnicima KFOR-a i da je oslobođena jedna kolovozna traka.

Tadić je, nakon konsultacija sa pripadnicima KFOR-a za "Novosti" rekao da KFOR ostaje pri jučerašnjem dogovoru, da se oslobodi jedna traka, da jedinice KFOR-a zamene pripadnike tzv. kosovske policije. On je izrazio nadu da će se, kao što je dogovoreno u Briselu do 16 časova sve završiti.

- Građani su spremni da se povuku kada se povuku pripadnici tzv. kosovske policije i ja se nadam da će oni ispoštovati dogovor, da će njihovi nadležni iz Prištine biti odgovorni. Mesto za rešavanjen svih ovih pitanja je dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

10:44 - I na Brnjaku oslobođena jedna saobraćajna traka

Na Brnjaku je sat vremena nakon Jarinja oslobođena jedna saobraćajna traka iz pravca Zubinog Potoka ka tom prelazu. 

Reč je o levoj strani puta iz pravca Zubinog Potoka ka prelazu Brnjak. 

9.43 - Pušten je saobraćaj od Leposavića do Jarinja, a iz pravca Leposavića ka centralnoj Srbiji prošli kamion i automobil.

9.00 - Vojnici Kfora sa pet vozila su se rasporedili na položaje Rosu na Jarinju, dok je u ovom trenutku na Brnjaku u toku raščišćavanje jedne trake kako bi tim putem mogli da dođu pripadnici Kfora i da se povuku specijalci kosovske policije.

S druge strane, albanski mediji javljaju da su iz Rosu naveli da imaju naređenja da se ne povuku "dok se ceo put ne raščisti", iako su im iz Kfora saopštili da bi trebalo da napuste položaj čim se otvori jedna traka puta.

Prema dogovoru, pripadnici Rosu trebalo bi danas najkasnije do 16 časova da se povuku, kao i da se blokade uklone.

Pripadnici Rosu su spakovali svoje stvari i opremu u džipove i čekaju znak za pokret.

Italijanski i poljski pripadnici Kfora zauzeli položaje na Jarinju, čeka se povlačenje Rosu.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, očekuje se povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu, dok pripadnici Rosu pakuje opremu u džipove.

Okupljeni narod takođe polako se priprema za odlazak sa Jarinja, pakuju svoje stvari, a prema postignutom dogovoru u Briselu, vojnici Kfora će tu ostati dve nedelje.

Republika

Foto: printskkrin

Očekuje se polačenje ROSU

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gde su takođe pristigli vojnici Kfora.

Od ponedeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa "stikerima" do konačnog rešenja registarskih tablica.

Kao poslednja tačka dogovora, predviđa se formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading