VUJOVIĆ: Zaštita prirode je generacijsko pitanje koje treba da nas ujedini

Autor:

Vesti

01.10.2021

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas u društvenom dijalogu na temu „Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode“, na kojem je predstavila šta je u prethodnom periodu urađeno kako bi se prirodna dobra na najbolji način zaštitila.

Republika

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Irena Vujović

Vujović je, na skupu koji je inicirala i otvorila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, istakla da su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode usvojene pre dva meseca, čime je unapređena regulativa koja se odnosi na ovu važnu oblast.

- Izmenama Zakona zabranjena je izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima sva tri stepena zaštite. Povećan je udeo teritorije Srbije pod zaštitom na gotovo 8%, tako što su uspostavljena četiri nova zaštićena područja. Uvojen je i Program zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. kao glavni strateški dokument za očuvanje biološke raznovrsnosti – navela je Vujović i pozvala civilni sektor da se više uključi u javne rasprave, jer je zaštita životne sredine generacijsko pitanje koje treba sve da ujedini.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da je u prethodnoj godini mnogo urađeno, i da je usvojen set važnih zakona, dodajući da je to pokazatelj da država ulaže velike napore i shvata potrebu da se hitno reaguje u ovoj oblasti. Ona je navela da je primetno i da među građanima raste svest o značaju zaštite životne sredine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading