IMAMO DOGOVOR! Miroslav Lajčak saopštio da su Beograd i Priština napravili sporazum!

Autor: Republika

Vesti

30.09.2021

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Imamo dogovor", napisao je upravo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Foto: Printscreen

Miroslav Lajčak saopštio da je postignut sporazum između Beograda i Prištine

- Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana - rekao je Lajčak.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokade puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deplokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedila bezbedno okruženja i sloboda pokreta.

Foto: kosovo-online.com

Kfor

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

Treća tačka predviđa da se uspostavi radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda I Prištine, kojom će predsedavati EU "kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, na osnovu standarda i praksi EU".

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. u Briselu, a u roku od šest meseci do prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenje tokom dijaloga na visokom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading