EVO ŠTA BI SE DESILO SA SRBIJOM I GRAĐANIMA KAD BI IZGORELA NBS! Požar u ovoj instituciji je OZBILJNA OPOMENA!

Autor:

Vesti

30.09.2021

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče je u podrumu Narodne banke Srbije izbio požar, koji je srećom brzo ugašen i u kojem nije bilo povređenih, a nas je zanimalo šta bi se desilo sa državom i građanima, da je ne daj Bože, izgorela cela zgrada i kako bi se to odrazilo na život svih nas.

Republika

Foto: wikimedia.org/Lumen roma

Narodna banka Srbije je dobro osigurana

Ako je suditi prema odgovorima koje smo dobili iz Narodne banke Srbije, to ne bi ozbiljno ugrozilo ni funkcionisanje države ni bankarski sektor, a ni život nas kao građana ove države. 

Kako je naglašeno, u suštini ne može se ni desiti da se požar proširi na celu zgradu zbog zaštitnih sistema koji obezbeđuju izolaciju prostora u kome se požar javi i koji sprečavaju njegovo širenje. A i kad bi se desilo, život bi nastavio normalno da se odvija.

Šta se sve od dragocenosti i vrednosti čuva u NBS i kolika je njihova vrednost u novcu?

- U trezorima Narodne banke Srbije koji su smešteni u objektima na Slaviji u Nemanjinoj i Kralja Petra i njenim filijalama (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Užice) čuvaju se uobičajene vrednosti, u skladu sa nadležnostima i delokrugom rada svake centralne banke. U skladu sa principima zaštite poverljivih podataka, nismo u mogućnosti da navedemo stanje vrednosti.

U NBS napominju da se sistem tehničke zaštite poslovnog objekta Narodne banke Srbije na Slaviji, sastoji od više sistema koji su međusobno hardverski i softverski povezani i integrisani na način da obezbede maksimalnu zaštitu imovine i ljudi, kao i kontinuitet poslovanja.

 

Sistem tehničke zaštite čine sledeći elementi:

· Sistem automatske signalizacije i dojave požara,

· Protivprovalni i protivprepadni alarmni sistem,

· Sistem video obezbeđenja (CCTV),

· Sistem kontrole pristupa,

· Sistem za upravljanje i kontrolu statusa vrata u restriktivnim prostorima,

· Centralni monitoring sistema tehničke zaštite.

 

Pored toga, u svrhu zaštite od požara, na objektu su ugrađeni i hidrantska mreža, kao i višestruki sistemi za zaštitu od požara.

 

Gde NBS čuva svoje rezerve i koliko one trenutno iznose?

- Devizne rezerve Narodne banke Srbije su poslednjeg dana avgusta iznosile 15,59 milijardi evra. Najveći deo deviznih rezervi čine potraživanja NBS u devizama na računima u inostranstvu (kod prvoklasnih poslovnih banaka i centralnih banaka nekih od najrazvijenijih zemalja) i plasmani u visokokvalitetne dužničke hartije od vrednosti. Pomenuti plasmani uz specijalna prava vučenja i rezervnu poziciju kod Međunarodnog monetarnog fonda predstavljaju aktivu koja se ne čuva u fizičkom obliku, te se stoga i fizički ne mogu nalaziti u zemlji. Sa druge strane, deo deviznih rezervi koji čine zlato i efektivni strani novac se čuva u trezorima NBS uz najveće moguće stepene zaštite.

 

Republika

Foto: MUP Srbije

Narodna banka Srbije ima i zalihe gotovog novca

Šta bi za banke i osiguravajuće kuće koje posluju na našem tržištu to značilo i koliko bi i kako to poremetilo njihov rad i koliko bi to poremetilo život nas običnih građana? (da li bismo mogli da podignemo svoje plate, platimo račune, kredite otplatimo ili dobijemo i sl.)

- Narodna banka Srbije, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima kontinuirano kontroliše bonitet i zakonitost poslovanja svih banaka I društva za osiguranje, što znači i kontrolu sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja, odnosno do ugrožavanja solventnosti, likvidnosti i kontinuiteta poslovanja banaka i društva za osiguranje. Zbog toga, radi obezbeđivanja kontinuiteta poslovanja u slučaju nepredviđenih okolnosti, kako poslovne banke, društva za osiguranje tako i Narodna banka Srbija dužni su da uspostave plan kontinuiteta poslovanja (Business Continuity Plan), kao i plan oporavka aktivnosti u slučaju katastrofa (Disaster Recovery Plan), koji omogućavaju nesmetano i kontinuirano funkcionisanje svih značajnih sistema i procesa - naglašavaju u NBS i nastavljaju:

- To konkretno podrazumeva i uspostavljanje rezervne lokacije za slučaj prekida poslovanja i nemogućnosti ponovnog uspostavljanja poslovnih procesa na primarnoj lokaciji. Pored navedenog, napominjemo i to da je zaposlenima u Narodnom banci Srbije usled okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19, obezbeđen rad od kuće što takođe ide u prilog uspostavljanju kontinuiteta poslovanja prilikom u nadzoru nad finansijskim institucijama.

NBS ima zalihe gotovog novca van svojih prostorija

- NBS poseduje zalihe već izrađenog gotovog novca (novčanice i kovanice), koji bi bio korišćen u takvoj prilici, kao i rezerve gotovog novca na različitim lokacijama. Isto tako, najveći deo gotovog novca nalazi se kod poslovnih banaka i građana, kao i kod privrednih subjekata, tako da bi novac i u pretpostavljenoj situaciji, nastavio nesmetano da cirkuliše.

- Кonkretno, podizanje novca sa bankomata, otplata kredita građana i plaćanje računa zavisi od procesa i sistema u poslovnim bankama, koje su, u skladu sa propisima Narodne banke Srbije, dužne da obezbede kontinuitet poslovanja i plan oporavka aktivnosti u slučaju katastrofa. Takođe, imovina banaka i društava za osiguranje, kao i zaključeni ugovori o proizvodima banaka i o osiguranju se ne nalaze u Narodnoj banci Srbije, tako da u tom smislu ne bi došlo do poremećaja rada kod ovih društava, odnosno ne bi bio ugrožen kontinuitet pružanja usluga banaka i osiguranja nezavisno da li su korisnici ovih usluga građani ili privredna društva. Podaci koji se odnose na nadzor banaka i društava za osiguranje, a koji se pribavljaju od strane Narodne banke Srbije kao nadzornog organa, čuvaju se u elektronskom obliku, što bi omogućilo kontinuirano obavljanje poslova nadzora nad poslovanjem banaka i društava za osiguranje.

Da li je NBS, najprostije rečeno osigurana, i gde?

- Narodna banka Srbije sa pažnjom dobrog domaćina vodi računa o imovini, opremi i objektima kojima raspolaže, i kao pravno lice ima interes da se ne dogodi osigurani slučaj, a u cilju zaštite svega napred navedenog i sprečavanja nastanka materijalnog gubitka, svake druge godine sprovodi javnu nabavku radi zaključenja ugovora o osiguranju imovine, opreme i sa najpovoljnijim ponuđačem koji ispuni uslove predviđene konkursnom dokumentacijom.  Poziv potencijalnim ponuđačima objavljuje se na portalu javnih nabavki.

Da li bi država mogla da funkcioniše u tom slučaju?

Da, država bi u pogledu gotovinskog platnog prometa nastavila nesmetano da funkcioniše na način kako je objašnjeno u prethodnim odgovorima.

Ukratko, posledice i značaj NBS u slučaju da izgori zgrada?

- Teško je zamisliti situaciju koju ste pretpostavili, u kojoj bi izgorela kompletna zgrada NBS imajući u vidu sve prethodno navedene mere. Incident, koji se juče desio, pokazao je da niko nije bio povređen ili na bilo koji način ugrožen, kao i da je požar veoma brzo ugašen. Požar koji je primećen u jednoj od podzemnih prostorija, nije se proširio dalje zbog toga što je brzo uočen, tako da su reagovale nadležne službe u NBS i vatrogasne ekipe. Čak i da se požar rasplamsao na mestu nastanka, on se ne bi mogao proširiti na druge delove zgrade zbog zaštitnih sistema koji obezbeđuju izolaciju prostora u kome se požar javi, sprečavajući njegovo širenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading