OD SUTRA PROMENA VREMENA! Kraj septembra biće svež i kišovit, a onda sledi NOVI PREOKRET!

Autor: Republika

Vesti

26.09.2021

19:42

Posle današnji 30 stepeni, veoma toplo biće i sutra, ali trebalo bi očekivati i padavine.

facebook.com/Djordje Djuric

Đorđe Đurić kaže da će poslednje dane septembra obeležiti svežije i kišovito vreme

Kako ističe meteorolog Đorđe Đurić, već u toku ove noći na severu i severozapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u promenu vremena od sutra.

- Nebo nad Srbijom u ponedeljak uz znatno više oblačnosti, a već od jutra na severu će biti uslova za kišu ili pljuskove sa grmljavinom. Zbog znatno više oblaka, biće znatno umanjeno izračivanje vazduha, pa će i jutarnje temperature biti znatno više sa vrednostima na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu do 18°C, dok će na jugu i jugoistoku Srbije jutro zbog vedrijeg vremena biti i dalje hladno, uz temperature oko 7°C. Kako će Srbija i u ponedeljak nalaziti u sistemu jugozapadnog visinskog strujanja, očekuje se i dalje priliv veoma tople vazdušne mase, ali će za razliku od današnjeg sunčanog dana, sutrašnji dan visoke dnevne temperature biti obeležene oblačnim vremenom - objasnio je Đurić i dodao:  


- Sredinom dana i posle podne u zapadnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osetniji pad temperarure, a južni i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Inače, tokom ponedeljka se usled prisustva čestica pustinjskog peska iz Sahare, koje su prethodno do nas stigle južnim strujanjem sa severa Afrike, tokom ponedeljka očekuje "prljava" kiša, pa se preporučuje da ne perete svoja vozila - priča on.

U Srbiji u utorak, priča Đurić, biće oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 21°C.

- Sreda će na severu i istoku Srbije proteći u znaku suvog i promenljivo oblačnog vremena, dok će kišonosi oblaci donositi padavine južnim i zapadnim predelima Srbije. U četvrtak će kišovito biti u većem delu Srbije. Inače, zbog anticiklona i visokog vazdušnog pritiska na istoku i severoistoku i niskog vazdušnog pritiska i ciklona na zapadu Evrope, nad Srbijom će biti izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa se u utorak krajem dana očekuje pojačanje jugoistočnog vetra.

Tanjug/TANJA VALIČ

 

 

U sredu i u četvrtak, ističe Đurić, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Vojvodina, Beograd, Šumadija) duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

- Košava će doneti i nešto svežiji vazduh sa istoka, a zbog njenog jakog intenziteta, subjektivni osećaj biće i da je hladnije. Maksimalna temperatura od srede do petka od 17 do 23°C, u Beogradu od 18 do 20°C. Prosečna maksimalna temperatura vazduha za poslednje dane spetmebra je od 20 do 24°C, pa možemo da zaključimo da će maksimalne temperature još u ponedeljak biti iznad prosečnih vrednosti, potom će u utorak opasti na normalne, a tokom srede i četvrtka očekuju se temperature i za koji stepen ispod prosečnih.

U petak će biti suvo.

- Za naredni vikend pretežno sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko prosečnih vrednosti za početak oktobra i to uglavnom od 19 do 23°C.
Inače, tokom prvih dana oktobra, iznad severnog Atlantika biće razvijen veoma snažan ciklon, tako da se prema trenutnim prognozama tokom prvih 7 do 10 dana oktobra očekuje umereno toplo i toplo, uz temperature preko 20°C, a oko petog oktobra bilo bi najtoplije sa vrednostima i preko 25°C, jer bi ciklon u svom prednjem delu uslovljavao južna strujanja i priliv tople vazdušne mase do i preko našeg područja. Dakle, prema trenutnim prognozama, poslednji dani septembra biće obeleženi promenljivim i svežijim vremenom, a prva dekada oktobra suvim, stabilnim i toplim vremenom.

44
 

Komentari (0)

Loading