DOK SE SVAĐAJU RUSI I EU, ZA NAS NEMA ZIME: Evropa će CVOKOTATI, a u Srbiji gasa KOLIKO HOĆEŠ!

Autor: B. K. - J. J.

Vesti

26.09.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geostrateške igre koje su u toku nas neće dotaći jer će "Turski tok" raditi punom parom.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Gasna kriza u najavi! Prema svemu sudeći, zbog trzavica između EU i Rusije, vezanih za početak rada gasovoda "Severni tok 2", žitelji većeg dela Evrope cvokotaće tokom zime u svojim stanovima (ili plaćati duplo skuplje račune za gas). Za Srbiju, međutim, nema zime...

Ruski gas stizaće do naše zemlje i dalje u Mađarsku u količinama koje budu potrebne. Plus, naša skladišta biće do vrha puna. Gasovod "Turski tok", kako je saopšteno, biće u punoj funkciji i plavi energent teći će bez prepreka od Rusije dalje ka Turskoj, Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

VELIKI ZAOKRET

Kako je objavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, ta zemlja namerava da 27. septembra potpiše s ruskim "Gaspromom" dugoročni ugovor o kupovini ruskog gasa. U ponedeljak, tim povodom, stiže prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler.

- Radi se o ugovoru u trajanju od 15 godina, koji podrazumeva isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje - pojasnio je Sijarto i naglasio da će ugovor stupiti na snagu 1. oktobra i da će celokupna količina stizati rutom "Turskog toka".

S druge strane, cena gasa na evropskom tržištu je eksplodirala i maltene je duplirana. Razlog: trzavice zbog puštanje u rad novog gasovoda "Severni tok 2", koji povezuje Rusiju i Nemačku. Takođe, skladišta su poluprazna, pa je jasno, ako se ništa ne promeni, da većinu žitelja EU čeka duga i hladna zima.

Kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, i ovo pokazuje koliko je mudra politika koju vodi Srbija.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je naša zemlja, zahvaljujući sjajnoj spoljnoj politici predsednika Vučića, uspela da obezbedi energetsku stabilnost i nezavisnost što nije pošlo za rukom ni mnogo bogatijim državama.

- Siguran sam da ćemo u narednom periodu tek osetiti benefite ovakve efikasne energetske politike - ističe Rajić.

Branko Radun, analitičar, podseća da smo ranije imali politiku koju su zastupali oni koji su bili na vlasti posle 2000. i koja nije bila dobra za Srbiju:

- Bila je to jednostrana i loša politika koja je bila protiv dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom. Pokazalo se da treba da vodimo ovakvu izbalansiranu politiku kakva se danas vodi. Da gledamo šta su naši interesi, da diversifikujemo i spoljnu politiku i ekonomske odnose i sve ostalo. Srbija treba da balansira između velikih igrača.

VEĆA SIGURNOST

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, ocenjuje da je "Turski tok" strateški projekat koji je dobar i važan za Srbiju iz više razloga:

- Mislim da je uvek bolje biti na transportnom putu nego na mestu istakanja. To znači dodatan priliv za državu, što je veoma dobro. S druge strane, daje energetsku sigurnost za Srbiju, ali i komšiluk, i doprinosi većoj sigurnosti što se tiče snabdevanje Evrope gasom. Mislim da su politički motivisane sve tvrdnje kako će sada promene toka gasa dovesti do ugrožavanja sigurnosti Evrope.

"Turski tok"

403 kilometra dugačka trasa kroz Srbiju

15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje kapacitet

7 mesta kroz koja prolaze cevi: Zaječar, Pojate, Veliko Orašje, Pančevo, Gospođinci, Senta, Horgoš

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading