KURTI PONOVO MAŠTA O VELIKOJ ALBANIJI: Neki budući referendum bi bio izraz slobode Kosova i pomogao građanima s obe strane granice!

Autor:

Vesti

25.09.2021

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da nezavisnost Kosova ne vidi kao suprotstavljenost Albaniji i da je kosovsku nezavisnost uvek posmatrao kao "izražaj odvajanja od Srbije", prenosi Al Džazira.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

- Dakle, nismo proglasili nezavisnost da bismo se distancirali od Albanije, nego od Srbije - rekao je Kurti u intervjuu za taj medij, odgovarajući na pitanje o realnim izgledima za spajanje Albanije i Kosova. 

Naveo je da bi neki budući referendum proveden demokratskim i mirnim putem takođe bio izraz slobode Kosova, a ne bilo kakvog tereta nametnutog Kosovu ili narodu Kosova. 

- Ipak o ovome ne odlučujem ja. Građane Kosova i Srbije, kao i Evrope i sveta koji imaju dvojno ili čak trojno državljanstvo ohrabrujem da glasaju u dve ili tri države na svakim izborima - rekao je Kurti. 

Naveo je da su Kosovo i Albanija ekonomski i geografski komplementarni što bi, navodi, ako dođe do spajanja, pomoglo svim građanima s obe strane granice. 

- Građjani Kosova i Albanije žive u dve države, ali nisu dva naroda. Naravno, afirmacija naše povezanosti, bliskost, integracija i saradnja Kosova i Albanije su ono što želim ojačati. Verujem da ovakav stav nije štetan za druge - rekao je Kurti, prenosi Kosovo Onlajn.

Podsetio je i da le lično i državljanin Albanije i da koristi svoje biračko pravo u Albaniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading