VUČIĆ U BUDIMPEŠTI NA DEMOGRAFSKOM SAMITU: Danas više lajkova dobije slika sa ljubimcem nego sa decom

Autor: Republika

Vesti

23.09.2021

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mađarskoj, gde učestvuje na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

Republika

Foto: Republika

Aleksandar Vučić učestvuje na četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

Vučić ima odvojene susrete sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom, najavila je pres služba predsednika.

GLAVNO IZLAGANJE

- Moja draga prijateljica Katalin je dobro formulisala kada je rekla da je ovo pitanje opstanka u slučaju Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić.

On je naglasio da će ovo pitanje uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak.

Kulturnom programu Samita prisustvovaće premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Češke Republike Andrej Babiš i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

- Pre 20 godina, Evropa je učestvovala u rastu sveta sa 20 odsto, a danas je to 10 odsto, za pet godina to će biti 7 odsto. za 30 godina, Nigerija će imati više stanovnika nego celokupna EU. Više stanovnika nego SAD. I onda, dragi rabin je insistirao da se ne tiče sve ekonomije, a kada pričamo o njoj, ona će imati prednost koju nikada nećemo moći da nadoknadimo - rekao je Vučić, dodajući da je vreme da se o tom pitanju reaguje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pitanje demografije uskoro postati glavno političko pitanje u svetu.

- Kada u mojoj zemlji pričamo o tome, znam da će mnogi Srbi postaviti pitanje o demografiji, umesto da pitaju ono što je važno pitanje. Iasto će se dogoditi svima, kjer postoje neki drugi ljudi, koji, neću reći da instruišu medije, ali stvaraju neki svet, iz kog ne možemo da pobegnemo, i mi smo na neki način tu zarobljeni - rekao je Vučić.

Vučić je potom istakao da je srećan jer je danas tu, dodajući da govori o idejama za budućnost, stvaranju platforme za osiguranje opstanka dveju zemalja.

Globalne promene

Kako je dodao, svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote.

- Pre deset godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišćena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda smo dobili najbitnije pitanje koje se ticalo globalnih promena. Normalno je da velike zemlje diskutuju o tome, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najbitnije pitanje? Da li je to bitnije od budućnosti naših zemalja, naše dece, potomstva? - upitao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da niko ne diskutuje o takvim temama, dodajući da se svi susrećemo i suočavamo sa ovakvim problemima, ali pojedini ne žele da se uhvate u koštac sa tim.

Društvene mreže

Vučić se potom osvrnuo na stanje u trenutnom vremenu, dodajući da ako odete na društvene mreže i ako postavite sliku prelepog psa, uvek ćete dobiti više lajkova, nego ako postavite sliku sa vašim detetom.

- Govorim nešto što je zabranjeno, ali, da, isprobajte to sami. I danas je nepristojno ako pričate o vašoj deci, ako pričate o porodičnim vrednostima. Možete da povredite nekog, ali, vi ste jako pristojni ako kažete da ćete da vodite ljubimca da se šiša. Možete da mi se smejete, ali tako je. Ja jako žalim tu činjenicu - objasnio je Vučić.

On je rekao da je Srbija naučila iz primera Mađarske i zato preduzela mere zbog opadanja nataliteta.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić učestvuje na četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

- Emotivne smo promene uspeli da sprovedemo. Pre 10 godina kada je Mađarska u fudbalu igrala utakmicu mi smo konstantno navijali za protivnika, a danas i juče i ubuduće s kim igraju fudbal ili vaterpolo Mađari, mi ćemo navijati za Mađare i 90 odsto ljudi tako misli -  rekao je on.

Jaka podrška po pitanju rađanje dece

Vučić je kazao da Srbija jača podršku po pitanju rađanja dece.

- Moja draga prijateljica Katalin je dobro formulisala kada je rekla da je ovo pitanje opstanka u slučaju Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić.

On je naglasio da će ovo pitanje uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti" ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita su održana 2015, 2017. i 2019. godine.

 

Kulturnom programu Samita prisustvovaće premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Češke Republike Andrej Babiš i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti" ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja. Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita su održana 2015, 2017. i 2019. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Marnica

23.09.2021 08:22

divan docek, za lepu temu koja ce biti poboljsana!

dragutin nikolic

23.09.2021 13:27

Vidim Majkla Pensa,nije mi se to svidelo.Vi verovatno znate da republikanci u Americi donose vrlo sporne zakone o abortusu,glasackim pravima,o crncima,migrantima,o ekologiji i globalnom zagrevanju,o kovidu 19.Oni favorizuju bogate,a unistavaju srednju klasu.Dok je bio na vlasti smanjivali su poreze milijarderim.Mnogi bogatasi nisu ni podnosili poreske prijave.On ne treba nama,nasa drzava treba drugim putem da ide od nekih na slici koji su promoteri konzervativzma,rasne netrpeljivosti,nejednakosti.

Maja

23.09.2021 22:20

Pitanje nataliteta je veoma bitno. Kod nas su sprovedene mnoge dobre mere za podsticaj radjanja dece. Štete što usvajamo neke loše stvari sa zapada kao što predsednik reče više se priča o kućnim ljubimcima nego o porodičnim vrednostima, a porodica je stub svakog društva