GRAĐANI NA JARINJU POKAZALI DA SE NE PLAŠE: ROSU u panici od golorukih Srba!

Autor: D. Katalina - T. Bujišić

Vesti

22.09.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na mnoštvu snimaka koji kruže internetom može se videti kako izgleda kada naši ljudi ne haju za duge cevi i preteće poglede.

Republika

Foto: Kosovo Online

 

Srbi su se okupili na Jarinju, na administrativnom prelazu ka Kosovu, gde danima protestuju protiv odluke Kurtijeve vlade u Prištini da zabrani prelaz vozilima s tablicama iz centralne Srbije. Oni prkose do zuba naoružanim specijalcima iz jedinica Rosu, pa im povremeno čak, i tako goloruki, ulivaju strah u kosti. Na mnoštvu snimaka koji kruže internetom ovih dana može se videti kako izgleda kada Srbi ne haju za duge cevi i preteće poglede.

Postoji snimak na kojem jedna grupa Srba čak dobacuje prištinskim specijalcima, ismevajući njihove uniforme, držanje i naoružanje.

- Ovo su najjače jedinice, Roooosu! Duvaj ga, brate - čuje se jedan glas na snimku, na kojem se vidi kako specijalci u koloni prolaze pored čoveka koji ih snima.

- Evo ga Rambo. Gledaj ga! Duvaj ga, Rambo - nastavlja isti glas, dok tik pored njega prolazi očigledno komandir jedinice iz Prištine.

- Uf, uf. Još niste naučili ni okvire na puške da stavljate! Slepci! Ne stavljaju se po dva okvira, glupane!

- Šta će vam vatrogasci, 'oće da bude neki požar - dobacuje drugi glas.

- Ovde možete samo da izginete, a požar nema, brate - dobacio je još jedan Srbin.

- Ooooo, snajperista. Bravo! Taj će naš snajper da bude, samo da znaš!

Republika

Foto: Tanug/AP

 

EU predlaže hitan sastanak

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bili su u telefonskim kontaktima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. države Kosovo Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitno spuštanje tenzija na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Pripadnici Rosu jedinica nisu reagovali na komentare, već su samo požurili da prođu pored okupljenih Srba, spuštajući pogled i jasno pokazujući da se ne osećaju prijatno čak ni pod punom opremom, već da žure da što pre zauzmu položaj izvan domašaja golorukog srpskog naroda.

Na Jarinju su se mogle čuti i guslarske pesme o Kosovu i Metohiji, koje su načisto zbunile prištinske specijalce.

Naime, Srbi koji tamo protestuju pustili su pesme s razglasa, dok se nedaleko odatle moglo videti kako naoružani pripadnici Rosu potpuno zbunjeni gledaju odakle dopire zvuk gusala.

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je napeta, sa sporadičnim incidentima. Pored Kfora i jedinica Rosu, od juče se tamo nalazi i Euleks policija.

Evropska unija je predložila sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, cilj - hitno spuštanje tenzija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je i EU i međunarodnu zajednicu zbog ćutanja na ono što se dešava na severu KiM, a uputio je i upozorenje:

- Nemojte nasiljem da se obračunavate sa Srbima na KiM, oni nisu sami!

Vulin je rekao da su naoružane jedinice iz Prištine veoma opasne u odnosu na nenaoružane ljude.

- Došli su sa dugim cevima, snajperima, automatskim naoružanjem, a dočekali su ih goloruki Srbi. Veoma je opasno. Nije stvar u tome ko ima dužu cev, već hoće li neko da izgubi glavu zbog gluposti Aljbina Kurtija, koji želi da dobije glas više - istakao je Vulin.

Specijalci čupali Srbina iz kola

Situacija na Brnjaku je bila izuzetno napeta otkako su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila s KM tablicama, ali su incident sprečili pripadnici Kfora. Okupili su se i Srbi koji protestuju danima na tom administrativnom prelazu, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno.

Policija je zahtevala od građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

Situacija je i dalje veoma napeta jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Glavni magistralni putevi ka Jarinju i Brnjaku blokirani su teškom mehanizacijom, koju su nezadovoljni građani postavili u ponedeljak ujutru nakon što su na te administrativne prelaze stigli pripadnici Rosu s namerom da sprovedu odluku Prištine o oduzimanju srpskih registarskih tablica gradova na KiM i zameni tablica iz Srbije probnim tablicama RKS.

Kolaps na prelazu Merdare

Zbog blokade prelaza Jarinje i Brnjak na severu KiM svi šleperi i kamioni za prevoz robe preusmereni su na prelaz Merdare, zbog čega su se na ovom prelazu formirale duge kolone teretnih vozila koje čekaju za ulazak na Kosovo.

Šleperi i kamioni koji čekaju na ulaz na KiM formirali su kolonu dugu nekoliko kilometara.

Kako su potvrdili auto-prevoznici koji su prošli preko prelaza Merdare, za putničke automobile s kosovske strane nema dužih zadržavanja, ali se na izdavanje probnih tablica sa srpske strane čeka najmanje jedan sat.

Republika

Foto: Tanjug

 

Petković: Kurti šalje snajpere, a hoće da pregovara

Jedina osoba koja se otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti, koji neuračunljivim potezima hoće da sruši teško stečeni mir i stabilnost u regionu, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. On pita kako to Kurti planira da pregovara dok na goloruki narod na severu pokrajine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem.

Kaže da je zvanični Beograd uvek isticao da je spreman na razgovor i dijalog, ali pita o kom dijalogu je reč dok Priština na naš narod drži uperene snajpere i duge cevi i dok mu se brutalno brani sloboda kretanja.

Kompromis može da se postiže u razgovoru, ali ne i s nasilničkom i agresorskom politikom Prištine, to neka svima bude jasno, poručuje Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading