ANALITIČAR UPOZORAVA NA MOGUĆU ESKALACIJU: Reciprocitet NIJE politika normalizacije, već vodi ka RATU, a Lajčak to ne razume!

Autor:

Vesti

20.09.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Odluka Prištine u uvođenju reciprociteta u slučaju registarskih oznaka nije kraj, nego samo početak mera kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema Srbiji, a reciprocitet je opasan i nije politika normalizacije što, nažalost, ne razume specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kaže analitičar Dušan Janjić.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dušan Janjić

On je za Kosovo onlajn rekao da gde god se vodila politika reciprociteta u Evropi, to je završavalo ratovima. 

- Politika reciprociteta je politika vlade Aljbina Kurtija. Očigledno to moraju da shvate i Beograd i Brisel. On je to najavljivao i u prvom i sada u drugom mandatu - rekao je Janjić.

Navodi da je Priština konkretnu meru, odgovor na tablice, najavljivala u pripremi za sastanak pre nedelju dana u Briselu, kao i u prištinskim medijima. 

- Niko nije iznenađen oko datuma i konkretne mere - kaže Janjić i navodi da je siguran da Beograd neće ući u konflikt i da se zna da bi, ako bi Srbija krenula putem reciprociteta, u ekonomskom i političkom smislu izgubila Kosovo. 

Naveo je da reciprocitet znači "tuk na utuk" i da to nije politika normalizacije.

- Dijalog je o politici normalizacije i tako je definisano stavovima Generalne skupštine UN - naveo je Janjić. 

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Miroslav Lajčak

Spada, kaže, među one koji su Lajčaku od prvog dana mandata pokušavali da objasne da to nije birokratska igra.

- Naprotiv, on ne samo da to ne razume, nego je i omogućio da Borelj dođe i da prisustvuje otvaranju, odnosno spajanju granice na Merdarima, a obojica su prošle godine proglasili da je Priština suspendovala takse. Priština nije suspendovala takse prošle godine. Priština je takse BiH potpuno ukunila, Srbiji privremeno i najavila čitav paket mera reciprociteta i u ekonomiji - kaže Janjić.

Smatra da ovo nije kraj, nego početak mera Aljbina Kurtija za koga kaže da očigledno želi da na ovaj način dobije izbore. 

- Srbija je tolerisala i išla u dijalog, da se Aleksandar Vučić nije pojavio na pregovorima bio bi proglašen za krivca. Srbija s pravom nije opominjala Lajčaka, jer je njegov posao da zna šta znači reciprocitet, a s druge strane, ima mogućnost da koristi i sigurno će koristiti ovu privremenu krizu na severu da pritiska više - rekao je Janjić. 

Smatra da time što Lajčak skraćuje program posete u Beogradu pokazuje da ne razume problem kojim se bavi, a da time, kao i izostavljanjem susreta sa poslovnim ljudima u Srbiji koji bi mogli da mu kažu šta se dešava sa politikom reciprociteta opet pokazuje nejednak tretman Srbije i Kosova.

- U Srbiji se zadovoljava susretom sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i Vučićem i time ih dodatno opterećuje, a kad ode na Kosovo napravi 20 sastanaka i pomaže Kurtiju u tome da postoji privid da postoje neke konsultacije. Konsultacije su neophodne. Lajčak bi trebalo da ima potrebu da čuje i mnoge druge u Beogradu i da nešto nauči - kaže Janjić. 

Žao mu je, navodi, što je Lajčak pokazao da, bez obzira na iskustvo, nije dorastao krizama kakva će se otvoriti na Kosovu.

Komentari (0)

Loading