EU REAGOVALA NA KRIZU NA JARINJU! Oglasili se nakon iživljavanja Rosu nad Srbima na Kosovu!

Autor: Republika

Vesti

20.09.2021

13:43

Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, pozvao je na smirivanje tenzija na graničnom prelazu između Severa Kosova i Centralne Srbije, ostavši, kao i mnogo puta dosad, nem na činjenicu ko je izazvao najnoviju dramu.

youtube.com/Kosovo Online,

Peter Stano poslao posebu poruku Prištini 

Usred dramatičnih dešavanja na graničnom prelazu između severa KiM i centralne Srbije, gde se pripadnici Specijalnih jedinica Rosu iživljavaju nad srpskim stanovništvom, oglasili su se i predstavnici Evropske unije koji su, potpuno očekivano, uputili apel obema stranama, i Beogradu i Prištini, da se suzdrže od jednostranih akcija, iako su krizu izazvali upravo predstavnici vlasti takozvane države Kosovo.  

Na smirivanje tenzija pozvao je portparol Evropske unije Peter Stano, koji je ukazao na to da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice - istakao je Stano odgovarajući na pitanje Tanjuga o trenutnoj krizi na Jarinju, istovremeno podsetivši da se u Beogradu trenutno nalazi specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, kao i da se on poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini povodom situacije.

- EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit građana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine - zaključio je Stano, prenosi Sputnjik. 

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto".

- Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotnom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu - poručio je Stano.

Komentari (2)

Loading
Ratko

20.09.2021 14:18

Čuj potpisao Borko Stefanović a sad se bune. Ajde fino kućama pa plaćajte probne tablice, treba neko da nastrada zbog laži.

Vuk07

21.09.2021 20:10

EU kaze svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto". Ali što je to nešto Da nećemo nikad da priznamo Kosovo to je ta Reakcija Albanskih strane traže to nešto da na prevaru postignu svoj cilj. Samo što Petar Stano ne kaže tako. Znaju oni dobro kome mogu da se obrate. Zato dodju u Priština u toku dana i brže bolje zbrisu za Beograd Gde ih Srbija prima oberucke ugostuje. To treba po principu došao si kazi sta imas da kažeš i doviđenja.