BRUTALNO KRŠENJE BRISELSKOG SPORAZUMA NA JARINJU: Simić apelovao na građane da ne nasedaju na provokacije!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.09.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice ROSU jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

Republika

Foto: youtube.com/Kosovo Online

Specijalci ROSU na Jarinju

On je saopštio da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže kolika opasnost se nadvila nad mirom na KiM i da se apeluje na njih da učine što je u njihovoj moći da se situcija smiri.

- Jutros je zasedalo predsedništvo Srpske Liste i pozvalo građane da budu pribrani i na nasedaju na provokacije - rekao je Simić za TV Pink.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste

Simić je preneo da su građani sa severa KiM uznemireni ovom "demonstracijom sile", koju je doveo u vezu sa zamenom tablica na prelazima koju je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Prema njegovim rečima namera Prištine da oduzme srpske registarske oznake pogađa sve srpske pojedince i institucije na Kosovu i Metohiji a posebno zdravstvene institucije čija vozila imaju tablice gradova u Srbiji.

Prištinski potez je ocenio kao brutalno kršenje prava na slobodu kretanja i izrazio nadu da će ovo pitanje biti postavljeno i u razgovorima sa Miroslavom Lajčakom u Beogradu.

Govoreći za TV Prva, Simić je rekao da je više od 300 vozila Srba sa severa Kosova i Metohije stiglo je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, nakon što je Priština tamo uputila vozila specijalne jedinice ROSU sa pripadnicima albanske nacionalnosti.

Prema njegovim rečima, samo na Brnjaku je više od 100 vozila i obe saobraćajne trake su blokirane.

On je rekao je da su građani srpske nacionalnosti počeli spontano da se okupljaju, jer su uznemireni zbog odluke prištine da na administrativne prelaze pošalju.

- Pozivamo naše gradane da budu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije, jer ovo jeste provokacija Prištine, pretpostavljamo da bi se Srbima ograničila sloboda kretanja oduzimanjem registarskih tablica iz Srbije - rekao je Simić.

Kosovska policija potvrdila je sinoć da se u blizini administritivnog prelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova za rad policijskih službenika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je juče da Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mikac

20.09.2021 07:53

Zar nije jednostavnije dići avione i uništiti sva vozila koja su bez dozvole ušla na sever Kosova i Metohije. Dokle prazne priče i zmajavanje oba naroda.

Jole

20.09.2021 16:30

Pa cemu sluzi ta nasa vojska? Kako on misli da zastiti narod mlacenjem prazne slame neka poslaje vojsku na sever kosova i neka tu naprave liniju razdvajanja. I ovako nasa vojska i policija po rezoluciji 1244 ima pravo da de vrati na kosovo i metohiju. Pa ako mu je u interesu da zastiti narod tu neka se vojska pokrene i zauzme sever kosova. A ne da malti praznu slamu jer tako nece da zastiti nas narod.