TURSKI PREDSEDNIK GLAVNI FAKTOR STABILNOSTI U REGIONU! ERDOGAN PORUČIO: Srbe niko neće dirati

Autor:

Vesti

19.09.2021

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio je snažnu poruku Srbima da mirno spavaju i da će Turska biti garant stabilnosti u regionu.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić i Redžep Tajip Erdogan

Ovu poruku sa sastanka u Istanbulu poneo je predsednik Aleksandar Vučić, koji nije želeo da otkriva detalje razgovora, ali je više puta naglasio da je ta zemlja prijatelj Srbije. Vučić je rekao kako je s turskim kolegom razgovarao o važnim temama za celu regiju, a ne samo o tenzijama u BiH.

- Razgovarali smo veoma konkretno na različite i važne teme za ceo region i ima tu nekih stvari koje ne mogu da otkrivam. Važno je i da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine. Turska je regionalna sila i prijatelj Srbije i njihova podrška nam je važna i u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti - kaže Vučić.

SUKOBI I TENZIJE

Bosanski analitičar Dževad Galijašević smatra da se Zapad opet sprema da zapali vatru na Balkanu i da Erdogan to zna, a da je upravo to ono što Vučić prećutkuje.

Republika

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić i Redžep Tajip Erdogan

Srbija da postane industrijska sila

 

Galijašević podseća i da turski predsednik ima važnu ekonomsku ulogu za Srbiju.

- Srbija za njega najznačajnija zemlja regiona. A kako je sam Erdogan objavio, Turska participira s jedan posto svetskog BDP i veoma je važno imati za partnera takvu državu koja pomaže Srbiji da bude industrijska sila - dodaje analitičar.

 - Erdogan želi da se odnosi između muslimana i pravoslavaca, Srba i Albanaca na Kosovu, Srba i Bošnjaka u Sandžaku i u BiH ne pretvaraju u nove sukobe i da se dižu tenzije. Turska zna da Zapad želi zaoštravanje odnosa, uostalom to je posebno vidljivo u BiH. Da je praktično Kristijan Šmit došao da odvoji Hrvate i Srbe, čije je partnerstvo iz nužde zbog pritiska koji prave sarajevski politički krugovi podržani sa Zapada. Da žele ponovo da zapale vatru na periferiji Evrope, a Balkan je idealan za to. Oni se žestoko protive tome i staće na put svakom pokušaju stvaranja konflikta - kaže analitičar.

S druge strane, Turska jeste priznala Kosovo, ali brani da Srbi budu progonjeni od Albanaca.

- Dobronamernost Turske prema Srbiji se možda i najviše ispoljava po pitanju Kosova. Jesu priznali, ali ne insistiraju na produbljivanju problema. Podržavaju dijalog, ali ne dozvoljavaju da Srbi budu progonjeni od albanskih nacionalističkih, krimogenih i terorističkih islamističkih radikala - dodaje Galijašević i podseća da je upravo turski predsednik otvorio vrata saradnje Srba i muslimana u Sandžaku. 

Posle Vučića otputovao u SAD

 

Inače, nakon sastanka sa Vučićem Erdogan je otputovao u SAD da bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN. Tamo će održati bilateralne sastanke s najvišim svetskim zvaničnicima.

NIKAD BOLJI ODNOSI

- Srbija je tu već imala jakog partnera SDP Rasima Ljajića. To je državotvorna stranka koja je sve vreme amortizovala da se Bošnjaci Sandžaka okrenu protiv svoje države. Ali je Erdoganov doprinos otvorio vrata Zukorliću. Iako različitih stavova, oni su sada praktično partneri u funkcionisanju reda i mira i nikad boljoj saradnji Srba i Bošnjaka - zaključuje on.

MOJ STAV

Orhan Dragaš, stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, kaže da je Turska bitna za Srbiju zbog svog uticaja na region. 

- Podrška države kao što je Turska je veoma važna tim pre što ona ima uticaj i takozvanu meku moć prema Albaniji, Kosovu, a naročito prema BiH. Turska je zainteresovana za region Balkana i Vučićeve snažne veze sa njegovim rukovodstvom, a naročito njegovi lični i prijateljski odnosi s Erdoganom, u ogromnoj meri su promenile stav Turske kad su interesi Srbije na Balkanu u pitanju. U formalnoj komunikaciji, a naročito u neformalnoj, od izuzetnog značaja je kada čujete od velikog lidera kao što je Erdogan, da Vučića, lidera male zemlje kao što je Srbija, naziva svojim bratom - ističe Dragaš.

Inače, kako je najavio predsednik Vučić, Erdogan bi trebalo do kraja godine ponovo da poseti Srbiju. Prethodno je dolazio u dva navrata - 2017. i 2019.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Milo

19.09.2021 18:46

Albaniju,BiH i CG Vučić mora da zaboravi kao -srpski svet- i da omogući Moskvi izlaz na more u CG,te počne planirati kako da poveća plaće i mirovine u Srbiji. Ne smije srpski radnik više da radi za najmanju moguću plaću,dok na njihovim siromaštvom strane firme otvaraju tvornice i zarađuju velik profit,identično kao u Koreji, Vijetnamu...

Ćetnik

20.09.2021 00:43

@Milo - Milo slab ti je taj pokuša çroatskh jezika.Nije dovoljno napisat tvornica.Kaka crni izlaz Moskve na more kad drze celo primorje 😂.Prolupao si žuti Milo načisto.Što tiče plata ajde ti u CG ili Croaciju tamo su EU "plaće"pa ćeš zivet EU-ropski

Stanko

20.09.2021 06:15

@Milo - Ne brini ti ni za "Srpski svet", niti za nase "place"! Takodje, Moskva se za svoje izlaske na razna mora brine sama... A plate i penzije polako, eto smo vas pristigli sa BDP, stali je vec.Dok vi brinete o nama, presisacemo vas i u platama i u penzijama...