PREDSEDNIK VUČIĆ OBILAZI FABRIKU LEONI: Od livade do najveće fabrike u zemlji (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

12.09.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas prisustvuje otvaranju fabrike Leoni u Kraljevu. Reč je o globalnom dobavljaču proizvoda i rešenja za upravljanje energijom i podacima, kako u automobilskoj industriji tako i u drugim industrijskim sektorima.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Vučić u obilasku fabrike Leoni

Leoni Srbija je deo Leoni Grupe i osnovana je 2009. godine, kada je počela sa radom fabrika u Prokuplju. Druga fabrika otvorena je pet godina kasnije u Malošištu, u opštini Doljevac, a sredinom 2017. sa radom je počela i treća fabrika u Srbiji, u Nišu.

U avgustu 2018. godine kompanija je počela izgradnju četvrte fabrike, u Kraljevu, čijem otvaranju danas prisustvuje predsednik naše zemlje. Kako je najavljeno, to će biti najveći pogon u okviru Divizije kablovskih sistema. Leoni Srbija je zasad jedina kompanija u Evropi, u tom domenu, koja ima četiri proizvodne jedinice.

Podsećamo, nedavno je niška firma Šinvon ugasila deo proizvodnje, pri čemu je određen procenat radnika ostao bez posla. Povodom toga, Vučić je nedavno rekao da sa niškim poslodavcima već razgovara da preuzmu radnike Šinvona u Nišu.

- Pobrinućemo se i za te radnike, već razgovaramo sa niškim poslodavcima koji će najveći deo ili gotovo sve radnike da preuzmu kod sebe. U nedelju ili sutra idem u Kraljevo da razgrovaramo sa Leonijem, koji ima proizvodne pogone i u Nišu, da preuzmu deo radnika - istakao je Vučić 9. septembra ove godine.

Na samom početku obratio se Pjer Luiđi Gione, koji se na početku zahvalio svim prisutnim kao i predsedniku Vučiću.

- Dobrodošli i hvala vam svima što ste se odazvali našem pozivu. Ovo je najveći projekat u istoriji Leoni kompanije, ovo je najveća investicija i lokacija u Evropi - rekao je generalni direktor kompanije, Pjer Luiđi Đioni, dodajući da se podrazumeva 6 miliona vozila do 2030. godine.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Pjer Luiđi Gione

Dnevno će se samo u Kraljevu proizvoditi 200.000 setova za automobile.

Đioni kaže da žele da postanu najbolji industrijski poslodavac u Srbiji. Naš moto je: "Jedan Leoni, jedan srpski tim". Ističe da obećavaju napredovanje u karijeri i dobre uslove rada u auto-sektoru.

Aldo Kamper, iz Nemačke, izvršni je direktor Leonija. "Danas je zaista divan dan. Zadovoljstvo mi je što sam ovde, jer je ovo za Leoni ogroman i veoma važan projekat. Posebno mi je drago što smo u Kraljevu", istakao je.

- Kada imamo ovakve povode, obično bacamo pogled u nazad. Ali, nećemo mnogo o istoriji. Naše putovanje krenulo je pre 12 godina, a sada ovde imamo četvrtu i najveću fabriku. Imamo oko 13.000 zaposlenih, i drago nam je što zapošljavamo toliko mnogo ljudi - dodao je Kamper.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aldo Kamper izvršni direktor Leoni grupe

Kako je rekao, "ovde je 2018. bila livada, a evo dokle smo stigli".

- Drago nam je što možemo i da damo doprinos razvoju ovog regiona. Mislim da je ovo win-win situacija, jer imamo resurse i ljude koji žele da rade s nama. Ti ljudi, ujedno, žele da učestvuju i u razvoju same Srbije - rekao je Kamper, napomenuvši da imaju još mnogo praznih hala i planova.

Dotakao se i krize sa poluprovodnicima, koja vlada svuda u svetu. "Automobili se poručuju, ali zbog manjka čipova, ne možemo da ih isporučimo dovoljno, i to je poseban izazov. Taman obučnimo nove radnike, a onda moramo malo da smanjimo broj jer naletimo na krizu...", istakao je. 

- Imamo poznate klijente u Srbiji koje snabdevamo i koji su zadovoljni našim radom. Zato nastavljamo da ulažemo u nove fabrike, a već smo uložili u 60.000 kvadratnih metara. To pokazuje našu posvećenost - istakao je Kamper, dodajući da očekuje svetlu budućnost za auto-industriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ivana

12.09.2021 09:23

I nama treba fabrika. I nama treba posao. Neki gradovi i po desetak fabrika a neki regioni ništa.

Ivana

12.09.2021 17:29

Ovo je zaista jedan jako lep projekat koji će građanima obezbediti radna mesta, koja će omogućiti ekonomski prosperitet, nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za Srbiju.