4. SEPTEMBAR JE KLJUČNI DATUM: Kraj igrama Prištine, BEOGRAD IMA SPREMLJEN SLEDEĆI POTEZ

Autor: Republika

Vesti

02.09.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je da će Beograd moći da pokrene diplomatsku kontra-ofanzivu za povlačenje priznanja Kosova nakon 4. septembra i isteka važenja Vašingtonskog sporazuma.

Republika

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay, Wikipedia/MattWade

Beograd i Priština, foto: Ilustracija

- Nema signala iz Vašingtona da taj sporazum treba nastaviti, treba očekivati da posle isteka roka odredbe više ne obavezuju - istakao je Milivojević za RTS.

Milovojević je konstatovao da samozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti neće poštovati Moratorijum i u skladu sa tim se ponašao.

- Oni su sve prilike iskoristili za lobiranje za priznanje tzv. Kosova, a može se očekivati da će posle isteka roka krenuti u ofanzivu za priznanja - objšnjava diplomata.

On smatara da Srbija nema obavezu da poštuje Vašingtonski sporazum, ako nema produženja.

- I može da krene da sprečava nova priznanja i u politiku povlačenja priznanja takozvanog Kosova - napomenuo je bivši diplomata.

Kaže da Srbija nije dužna da polaže račune, i normalno je da aktivno deluje.

- Malo odredbi iz Vašingtonskog sporazuma je uopšte i poštovano, imali smo promenu američke administracije, jedino je poštovano otvaranje ambasade Izraela u Prištini - rekao je Milivojević.

Poseta Angele Merkel

Govoreći o predstojećoj poseti odlazeće kancelarke Angele Merkel, Milivojević je rekao da  od Nemačke nećemo čuti ništa novo. Napominje da će Angela Merkel pokušati da i ovaj prostor ugradi u svoju ostavštinu i da iskoristi da se proces između Beograda I Prištine normalizuje.

- Nemačka politika je da se postigne sporazum koji podrazumeva priznanje. Lašet tek treba da se potvrdi kao lider, nastaće vakum posle Merkelinog odlaska s obzirom na to da je ona stvarni lider. Potreban je lider koji će držati palicu EU - istakao je Milivojević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading