VULIN: Vojska se ne pravi preko noći, mora da se razvija

Autor: Tanjug

Vesti

08.12.2017

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio danas u skupštini da Srbija mora da razvija svoju vojsku, kao što to rade i druge države, pre svega zbog odbrane zemlje i da su zato povećana sredstva u budžetu za tu namenu.

RepublikaFoto: Tanjug
Ministar odbrane Aleksandar Vulin

- Vojska se ne pravi preko noći, mora da se razvija, jer ako zaostaje kao što je to bio slučaj od 2000. do 2012. ona prestaje da obavlja svoju osnovnu funkciju, a to je odbrana zemlju.

Da biste branili zemlju morate da imate jaku vojsku i danas mi jesmo garant stabilnosti u regionu, zato što smo jaki, a ne zato što smo slabi, kada ste slabi niste garant nikome - izjavio je Vulin.

On je rekao da je zanimljivo pitanje, ne zašto mi jačamo svoju vojsku, već zašto je recimo Hvatska podigla svoje učešće budžeta u BDP -u za odbranu sa 1,23 na 1,3 odsto.


- Zašto se oni nauružavaju kao članica jednog moćnog saveza koji bi ih zaštitio. Mi nemamo razloga da se plašimo ali moramo da pratimo šta se dešava oko nas. Zašto ne pitate zašto su Slovenici podigli za 48 milioana evra odbrambeni budžet, Češka za 235 miliona evra, Slovačka za 110 miliona evra, mirna i neutralna Švajcarska za 200 miliona evra, Švedska je takođe to uradila - kaže ministar.

Vulin ističe da vojska ima tri glavna zadatka - odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć civilnim organima u prirodnim nepogodama i slično i za sva ta tri zadatka je povećan budžet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading