EDI RAMA I ALJBIN KURTI U OZBILJNOJ SVAĐI!

Autor:

Vesti

08.08.2021

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer samozvane države Kosove Aljbin Kurti otvoreno je zamerio premijeru Albanije Ediju Ramu takozvano okretanje Beogradu kroz inicijativu Otvoreni Balkan, ali je pritajeno u tome video i šansu da se nametne kao svealbanski lider u regionu na šta i pretenduje.

Republika

Foto: printskrin

 

Kurtiju je sporazum koji je Rama potpisao sa Srbijom i Severnom Makedonijom došao kao "kec na jedanaest", jer sada smatra da ima dokaz da se Rama okreće prema istoku i Beogradu, a da u takvoj situaciji on može biti lider albanske zajednice u regionu.

U tom tonu ispred ambasade Albanije u Prištini održana je serija, doduše manjih protesta, na kojima je izraženo neslaganje sa inicijativom premijera Albanije Edija Rame za stvaranje "Otvorenog Balkana" i saradnju sa Srbijom.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević podseća da rivalstvo Rame i Kurtija datira od ranije i da je Kurti sada pojačao svoje aktivnosti jer ga, kako ističe, na jesen čekaju za njega veoma bitni lokalni izbori na Kosovu i Metohiji.

- I pre izbora u Albaniji, poslednjim na kojima je Rama pobedio, bilo je jasno da postoji razlika u političkim stavovima i prilazima između Kurtijevog Samoopredeljenja koje je učestvovalo na tim izborima, i Ramine stranke ali i između njih lično - navodi Milivojević za Novosti.

Kako dodaje, Kurti je pokušao da se na tim izborima probije unutar albanske političke zajednice s idejom da će sa te pozicije moći da polako preuzme mesto lidera Albanaca u regionu.

- Međutim, oni se strateški i ideološki veoma razlikuju i učešće Kurtija na tim izborima nije bilo dobrodošlo iako na njima nije dobro prošao. Rama je pragmatičan političar i u neku ruku vodi racionalnu politiku koja odgovora potrebama regiona, ali i EU. I ta politika mislim da ima podršku i na Zapadu koji su neka vrsta sponzora Albanije - veruje Milivojević.

Kurti s druge strane, dodaje Milivojević, vodi iracionalnu politiku i igra na kartu ekstremnog albanskog nacionalizma, posebno kad je reč o Srbiji, u nadi da će mu albanski ekstremisti u regionu pružiti podršku da skine Ramu sa „trona“.

- I u tom smislu on i Samoopredeljenje obezbeđuju političku koheziju i platformu za svoju unutrašnju poziciju. To sve više dolazi do izražaja a naročito ubedljive pobede Edija Rame na izborima u Albaniji. Ovo što se sada dešava na relaciji Tirana-Skoplje–Beograd, Kurtiju ne odgovara i posledica toga je manifestacija koja se dešava u obliku mini protesta, uz koje se provlači ne samo negodovanje zbog sporazuma već i protivljenju dijaloga Beograda i Prištine - zapaža Milivojević.

Sve ovo, kaže Milivojević, može biti i deo performansa Kurtija za glasače, odnosno, određenu ciljnu grupu koja smatra da Kurti vodi pravu politiku.

- Reakcija pristalica Kurtijeve politike je ne samo izraz politike Samoopredeljenja već služi i za potrebe tom nacionalističkom pristupu. Mislim da će se sukob na relaciji Kurti-Rama nastaviti i tu neće biti neke ozbiljnije saradnje naročite posle jasne poruke Rame iz Skoplja da Albanija ostaje na poziciji saradnje u regionu - kaže Milivojević.

Činjenicu da je i Rama u više navrata istakao da je Kosovo deo Albanije, a i Kurtijev je strateški cilj da se tzv. Kosovo ujedini sa Albanijom, što znači da su im težnje iste, Milivojević objašnjava razlikom u pristupu ka ostvarenju tog cilja, uz napomenu da Rama čeka ulazak Albanije u EU, dok Kurti tu ideju želi da iskoristi za svoje sitne političke poene.

Inače, protest ispred albanske ambasade u Prištini zbog "Otvorenog Balkana" održala je organizacija Pokret za demokratiju kao simboličnu akciju protivljenju ove inicijative.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading