Brnabić: Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.12.2017

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

RepublikaFoto: Tanjug
Brnabić je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja

Brnabićeva i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti. 

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

Brnabić je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reofrmi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri su razgovarali su o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.


Brnabić je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Brnabić je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ona je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading