(FOTO/VIDEO) DAN SEĆANJA NA "OLUJU"! Vučić poručio: Mirno spavajte SOKOLOVI SRPSKI, budućnost vaše dece je NAŠ ZAVET!

Autor: Republika

Vesti

04.08.2021

20:11

Danas i sutra obeležava se 26 godina od zločina "Oluja", u kom je, prema podacima ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, a prognano iz ognjišta više od 280.000 ljudi.

prinstkrin

 

Danas se u Busijama obeležava Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji "Oluja".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Busije, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, patrijarh Porfirije i crkveni velikodostojnici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se narodu u Busijama

- Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.

On kaže da smo naučili zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili, ugradili je u sebe, da se ona, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje.

- I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: "Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom", sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: "Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu" - rekao je predsednik.

I jesu, Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali, podsetio je Vučić.

- Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli metku, bombi ili kami. Ikone našeg sećanja i večni temelji našeg identiteta su majke koje privijaju svoje bebe, svoje srpske bebe na grudi i unezvereno se osvrću u strahu da horde progonitelja ponovo odnekud ne iskrsnu i dovrše svoj davno isplanirani krvavi posao. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama i ikone krsnih slava ušuškane najlonima i ponjavama da se ne oštete u zbegu. Tako su, kao i uvek kroz istoriju, sa nama putovali Sveti Jovan i Sveti Nikola, Bogorodica i arhangeli, naši nebeski zaštitinici - rekao je Vučić.

Svet i međuanarodna "pravda" rekli su svoje, rekao je Vučić i podsetio na sramne presude Haškog tribunala kojim su oslobođeni Markač i Gotovina.

On se zahvalio što sve više Srba dolazi na obeležavanje godišnjice "Oluje".

- Mi nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve. Nikada niko neće zakukati i zaplakati za srpskom decom. Nikada nam neće reći da su Srbi stradali jer Srbi štrče i Srbi su nepokorni i nepokolebljivi - rekao je Vučić i podsetio na zločin na Petrovačkoj cesti.

 Neću da gazim po ubijenim Srbima, po Krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi - rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio da se nikada kao danas nije prekrajala istorija.

- Nikada više neće biti nove "Oluje" - poručio je predsednik.

Vučić o Ljubanu Jednaku 

- Drugačije, ni sebi, ni bilo kome drugom ne mogu da objasnim ono što se dogodilo Ljubanu Jednaku, Srbinu iz Gline.

Čoveku koji je, krajem jula, početkom avgusta 1941. godine, bio jedan od gotovo dve hiljade Srba naguranih u glinsku crkvu.

Čoveku koji je bio učesnik, bolje reći, objekt, đavolskog cerimonijala tokom kojeg su, na svetom tlu, ustaše ljude najpre klale, a onda terale da pevaju.

Čoveku koji je uspeo da legne među već zaklane, kako i sam ne bi bio zaklan, koji je ležao u krvi, preko kojeg su bacali zaklane, da bi on da sve njih, pa i njega, ubacili u kamione, i zatim, iz kamiona, u jamu.

Jedini preživeli masakra u glinskoj crkvi, epskog u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti, posle rata je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995. godine, kada mu je jedan komšija rekao: Bježi Ljubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao.

I Ljuban je ostavio dve kuće, sve što je imao, ušao u traktor i sa ženom i ćerkom postao deo ogromne kolone, u četiri reda, koja je gonjena ka Srbiji.

Dve godine kasnije, u Srbiji, Ljuban Jednak je umro. I Srbija je to prećutala.

- I dan danas, sramota me je zbog toga. Sramota me je one Srbije, pune velikih reči, a koja jedno malo delo nije umela da uradi. Da kaže, sebi, i svetu, da je umro LJuban Jednak, svedok dva pogroma, dvostruka žrtva iste sumanute politike krvi i tla, i da tog junaka, tog tihog heroja, koji, ni posle svega, za mržnju nije znao, sahrani onako kako dolikuje, ljudski, uz sve počasti, a i to bi, verujte mi, bilo malo.

Naš identitet je tada sahranjen sa njim, i to po ko zna koji put, našim besramnim zaboravom.

- Nikada više, to ne sme da se ponovi. Nikada više ne smemo da pokrivamo oči, i uši, i usta, pred nečim što jeste bio pogrom, nečim što nije bio samo sunovrat neke bolesne politike, nego sunovrat svake ljudskosti, posle kojeg nije ostala samo Hrvatska bez Srba, nego, ubeđen sam u to, i svaki normalan čovek u njoj, bez velikog dela svoje duše -poručio je predsednik.

- Snažna Srbija posle mnogo decenije ostala je gospodar svoje sudbine. Na kraju neka je večna slava srpskim mučenicima koji su stradali, vaša deca naši sokolovi su u svojoj Srbiji, zbrinuta, voljena i uspešna. Mirno spavajte sokolovi srpski budućnost vaše dece ja naš zavet - rekao je Vučić. 

- Neka je večna slava svim žrtvama svih pogroma i oluja. Srbija je majka, a ne maćeha. Srbija pamti, živela Srbija - rekao je Vučić.

printskrin

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je u zločinačkoj akciju "Oluja" 250.000 Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a 2.000 ljudi je stradalo, pre svega dece i staraca. 

On je podsetio da je važno da pamtimo stradanje biblijskih razmera, samo jedno u nizu stradanja Srba sa tih prostora.

Dodik je objasnio da su prostori na kojima su živeli Srbi danas pusti i prazni, a da je iza svega bila ustaška maksima - trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati.

- Naš narod je stradalnički - rekao je Milorad Dodik i istakao da je srpski narod slobodarski, a tu slobodu je uvek delio sa drugima.

Dodik je rekao da ne može da zamisli da je neki srpski političar izjavio isto što i Franjo Tuđman, a to je da "treba zadati takve udarce da Srbi praktično nestanu".

On je rekao da RS zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovom prostoru. Dodik je podsetio da je Bakir Izetbegović poručio da će se osvetiti na svoj način, ali da Srbi takve izjave ne daju.

Narod se u velikom broju okupio u Busijama.

Počela je služba patrijarha Porfirija.

printskrin

 

Patrijarh srpski Porfirije kaže da se molimo za one koji su stradali i pre "Oluje", još od zadarske Kristalne noći. 

On je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. Patrijarh je podsetio i na reči svetog Vukašina iz Klepaca - Samo ti dijete radi svoj posao, te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

printskrin

 

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

- Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo - rekao je patrijarh.

Tanjug

 

- Pitam se ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je samo pusta i prazna zemlja. Zlo je upisalo samo još jedan dobitak - poručio je patrijarh.

On je rekao da se nadamo u pravdu Božiju kako bi se ispravila nepravda.

printskrin

 

- Kada smo verni Bogu i crkvi Njegovoj, onda ćemo i pored svih poteškoća dati sve od sebe za izgradnju mira - rekao je patrijarh. 

Patrijarh je podsetio i da su pred Bogom sve žrtve iste i da je potrebno da se molimo i za žrtve drugih naroda, a što će obradovati Hrista i sve naše preminule koji su sa njim.

Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani - podsetio je patrijarh Porfirije na reči iz Biblije

Tanjug

 

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.

Povodom godišnjice stradanja Srba u akciji "Oluja" sutra u Crkvi svetog Marka u Beogradu biće služen pomen žrtvama.

Komentari (4)

Loading
Angelina

04.08.2021 22:24

Secanje na ovaj progrom nikad necemo dopustiti da izbledi, veliki zlocin je uradjen nad nasim narodom i zlo se ne sme nikad zaboraviti

Brankica

04.08.2021 22:25

Nikada ne smemo da zaboravimo žrtve koje su bile u oluji

Maja

05.08.2021 00:38

Uvek ćemo se sećati žrtava pogroma, nećemo da dozvolimo da se zaboravi, i nadamo se da se ovakav zločin više nikad nigde ne ponovi