PRITISAK IZ VAŠINGTONA: Beograd da isporuči Radetu i Jojića

Autor: Tanjug

Vesti

06.12.2017

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države pozvale su na sednici SB UN u Njujorku Srbiju da sprovedu nalog Haškog tribunala i uhapsi članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Vjerica Radeta

- Pozivamo vladu Srbije da sarađuje sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapsenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini - rekla je Mišel Sison, predstavnica SAD na na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran poslednji izveštaj o radu Haškog tribunala.

Radeta i Jojić su optuženi za uticanje na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Ona je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno nasleđe.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH.

Američka predstavnica rekla da Haški tribunal ostavlja za sobom nasleđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu da odgovaraju pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona.


Takođe je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

- Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno možemo da postignemo meru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine - rekla je američka predstavnica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ilija krneta

01.02.2018 01:54

To je zestoka udbaska laz. Radeta nema sto da ide u Hag. Ona je kao prvo Hrvatica, Seseljev veliki zamenik u stranci crvenoj i lazivoj radikalnoj. Videli Srbi ko ih laze i izdaje