BAKIR JE MALO NERVOZAN... Oštre reakcije na Izetbegovićev ispad u Palati Srbija

Autor: Republika

Vesti

06.12.2017

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istup Bakira Izetbegovića u Palati Srbija, kada je Bošnjački član Predsedništva BiH na kraju konferenecije za novinare "upao" u reč Draganu Čoviću, rekavši da "mora nešto da pojasni", u vezi spoljne politike BiH, naišao je na brojne komentare političara u zemlji i regionu.

Napravio skandal: Bakir Izetbegović

Postupak člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića nije u skladu sa ciljem današnjeg sasatanka, a to je unapređenje naših odnosa - smatra srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da smo više puta do sada imali priliku da vidimo njegove (Izetbegovićeve) izjave, koje su zaoštrile odnose ne samo sa Srbima, već i sa Hrvatima.

- Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmenjeni pogledi, posle takve Bakirove provokacije, Aleksandra Vučića i Dragana Čovića i osmeh koji je pokazao da se sa prezirom odnose na ovakav jedan postupak Izetbegovića - rekao je Dačić.

Postupak člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića nije u skladu sa ciljem današnjeg sasatanka, a to je unapređenje naših odnosa

Ivica Dačić

Dodik: Bakir sledbenik Alijine politike

Komentarišući Bakirovo nediplomatsko ponašanje, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da politika stabilnosti koju Srbija vodi u regionu nema partnera u Sarajevu. 

- Taj događaj danas govori o tome koliko je Bakir Izetbegović sledbenik politike svoga oca, koja je jasno definisana u Islamskoj deklaraciji, koju je Alija davno napisao. Zato Izetbegović pokazuje svoju nervozu i očigledno ne želi da održi konzistentnim nijedan dogovor koji bi mogao da se postigne u saradnji sa Srbijom - smatra predsednik RS. 
 

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

- Srbija ostaje, i danas je to pokazano od predsednika Vučića, zemlja regionalne stabilnosti, zemlja koja uvažava region i na taj način svoje kapacitete usmerava na dodatnu stabilizaciju. Ali očigledno da u BiH takva politika Srbije nema partnera - ocenjuje Dodik. 


On ističe i da ponašanje Izetbegovića govori o tome koliko je BiH neorganizovana država i kako funkcionise u procesu odlučivanja.

Očigledno je da u BiH politika stabilnosti Srbije nema partnera u Sarajevu

Milorad Dodik

- U svakom slučaju neprimeren je potez Izetbegovića, da na konferenciji za novinare ingnoriše rezultate dogovora postignute na neposredno završenom sastanku - rekao je Dodik.

Ivanić: Nije mi drago...

Član predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da samostalni istup Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne govori o odnosima BiH i Srbije već o unutrašnjem problemu BiH. 
 

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Mladen Ivanić

Ivanić je novinarima rekao da mu nije nimalo drago što se to desilo i da je ćutao poštujući dignitet zemlje iz koje dolazi kao i domaćina. 

- Kako se drugi ponašaju, to vi sami procenite - dodao je Ivaniić. 

Na dalja pitanja novinara o tom događaju Ivanić je rekao da smatra da se stvrai svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici. 

- Sad će kod nekoga neki od ovih učesnika biti važni. Oni su tu kao nešto napravili, suština je da sve ovo pokazuje koliko se BiH udaljava od svoje stabilnosti i koliko ona ulazi u sve dublje probleme. Ovo ne govori o odnosima BiH i Srbije, ovo govori o unutrašnjem problemu BiH - naznačio je Ivanić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading