ŽENE SA INVALIDITETOM u većem rizku da budu ŽRTVE NASILJA!

Autor: Tanjug

Vesti

04.12.2017

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene i devojčice sa invaliditetom su u većem riziku od nasilja, zanemarivanja i eksploatacije, kako zbog svog pola, tako i zbog invaliditeta, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović o žrtvama nasilja

- Žene sa invaliditetom su, takođe, u dvostruko većem riziku da budu žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja i nasilja od strane intimnog partnera - rekla je ona povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i istakla da žene sa invaliditetom spadaju u ranjivu, višestruko diskriminisanu grupu žena.

- Mi smo to prepoznali i posebnu pažnju u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost i Akcionom planu posvetili upravo njima, i to kroz unapređenje reproduktivnog zdravlja, mogućnost zaposlenja i većeg učešća u političkom i javnom životu, svesni činjenice da su u većem riziku od ostatka populacije - napomenula je Mihajlovićeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stop nasilju nad ženama

Kako se navodi u saopštenju kabineta Mihajlovićeve, ona je navela da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi, u Zakonu o planiranju i izgradnji poseban akcenat stavio na propisivanje standarda pristupačnosti u koje spadaju obavezne tehničke mere, standardi i uslovi projektovanja, planiranja i izgradnje kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

- Poštujući odredbe Konvencije o pravima osoba sa inavliditetom, Zakonom o planiranju i izgradnji određuje se obaveza nesmetanog kretanja i pristupa osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, te se u tom smislu propisuje da zgrade javne i poslovne namene, kao i drugi objekti, kao što su ulice, trgovi i parkovi, moraju biti projektovani, građeni i održavani tako da svim korisnicima, a naročito osobama sa invaliditetom omogućavaju nesmetan pristup, kretanje i boravak - rekla je Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading