"Zatamnjenje" Haradinajeve poternice je PRESEDAN!

Autor: Tanjug

Vesti

03.12.2017

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je uklanjanje, tj. "zatamnjenje" Interpolove poternice za kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, kao potpuni presedan, navodeći da se prvi put dešava nešto što je mimo prava.

RepublikaFoto: Tanjug
Nebojša Stefanović

- Svaka članica Interpola, na osnovu zahteva njenog suda, na osnovu odluke suda da se raspiše poternica, a to se ne radi zato što se tu sudu ili nekome u državi svidelo ili nije svidelo, već na osnovu ozbiljnih dokaza ili ozbiljnih sumnji da je ta osoba počinila teško krivično delo, kao što mi sumnjicimo Haradinaja da je počinio teško krivično delo ubistava, proterivanja, protiv srpskog stanovništva na Kosovu.

Na osnovu toga srpski sud je raspisao poternicu i ta poternica mora da se nađe na sajtu Interpola - rekao je Stefanović, gostujući na "Pinku".

On ističe da Interpol ne može pravno da povuče poternicu, već samo srpski sud koji je poternicu prvobitno izdao.

Problem nastaje, kako kaže, što sklanjanjem ili "zatamnjivanjem" poternice, nijedna država neće vršiti potraživanje, jer Haradinaja neće biti u Interpolovom sistemu.

- Ovde se ne radi o politici, ovde se radi o najtežim ratnim zločinima. Radi se o politici u smislu da je politika počela da se meša u policijske poslove u Lionu (gde je sedište Interpola) - rekao je Stefanović.

On navodi da će Srbija uputiti sve dokaze, kao i proteste i žalbe, svim institucijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (66)

Loading
Atomskimrav

03.12.2017 10:39

Bitno je da su se nasi oglasili povodom ovoga.

Marko Lučić

03.12.2017 10:43

To je sramna odluka Interpola i verujem da će Srbija uložiti žalbu.

Lidija

03.12.2017 10:58

Kako je jedna takva institucija kao sto je Interpol mogla sebi da dozvoli tako sramnu odluku u vezi jednog ratnog zlocinca.

ana

03.12.2017 11:00

Ovo sve se radi sa nekom namerom