ODJECI IZVEŠTAJA GRAJFOVE KOMISIJE ZA SREBRENICU: Srbi dočekali da pobedi istina

Autor: D. K. - T. B.

Vesti

22.07.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj zaključak komisije, zajedno sa mnoštvom podataka, baca novo svetlo na tragične događaje iz 1995.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Izveštaj međunarodne komisije o Srebrenici, na čijem čelu se nalazi izraelski istoričar Gideon Grajf, predstavljen je javnosti. U ovom obimnom stručnom delu na preko hiljadu strana, objašnjeno je da se u Srebrenici dogodio zločin, ali da nije bilo genocida. Ovaj zaključak komisije, zajedno sa prikupljenim mnoštvom proverenih i preciznih podataka, baca novo svetlo na tragične događaje iz 1995. i traži da se mnogi zaključci preispitaju.

Publicista Dragoslav Bokan smatra da je izveštaj prvi korak ka konačnoj pobedi istine.

RepublikaFoto: Printscreen
Dragoslav Bokan

- Sama suština svake borbe je u tome da ne odustanete od vaše istine i od onoga u šta verujete, za šta se borite i od onoga čega se sećate. Tako i mi danas pred sobom imamo i dug put i mnoge godine, velike, naporne borbe da pravu i jedinu istinu postavimo ne samo pred sebe i svoje potomke već i pred Evropu i čitav svet. To možda deluje nemoguće, s obzirom na to čime smo okruženi i šta se o nama već godinama priča, a prihvata propagandna laž. Međutim, istina na kraju sve pobeđuje. U to smo verovali nekada, verujemo sada i verovaćemo zauvek. Zato ćemo i pobediti - smatra Bokan.

Dodik: Završena priča

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da izveštaj komisije ukazuje da ispred Srebrenice ne može da stoji reč genocid jer se on nije dogodio.

Prema Dodikovim rečima, to su utvrdili stručnjaci za Holokaust i genocid, i to najeminentniji iz Nemačke, SAD, Izraela, Italije, Japana i Srbije.

- U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa događaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili nego što su to bile politički motivisane sudije koje su, pre nego što je počeo proces, donele odluku o tome šta bi trebalo da se presudi - naglasio je Dodik.

Istakao je da je Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. veoma jasan.

- Sačinili su ga međunarodni stručnjaci u različitim oblastima, pravnici, patolozi, filozofi, novinari i drugi koji su bili uključeni i ja im svima zahvaljujem - naveo je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Čedomir Antić, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kaže da će ovaj izveštaj doprineti unutrašnjem dijalogu u Srbiji.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Čedomir Antić

- Mislim da su očekivanja da se nakon ovog izveštaja promeni stav Evrope i sveta nerealna. Prvo, ovo je komisija koju čine stručnjaci za pravo, istoričari, demografi, politikolozi i naučnici, a Haški tribunal je taj koji je dao sudsku presudu. Oni koji su odvajali ogroman novac za Haški tribunal nisu to radili ni zbog pravde ni zbog istine, već zbog svojih interesa. To pitanje kvalifikacije nema veze ni sa žrtvama ni sa potrebom da budu kažnjeni zločinci, već ima veze s državnim interesima koji su različiti u slučaju Bošnjaka, Amerikanaca ili Hrvata. Ono što je dobro kada je reč o ovom izveštaju jeste to što je njega pisala grupa pozvanih naučnika, Gideon Grajf je na čelu i to će biti jedan doprinos unutrašnjem dijalogu u Srbiji. Mi smo dugo bili žrtve ljudi koji su minimizirali ratne zločine i stavljali ih u funkciju, ne jedne države već jednog režima. S druge strane, imali smo i taj antisrpski okvir, koji je i sam bio izvrsno finansiran iz SAD i Britanije, ovo sada je napokon put ka demokratizaciji i oporavku našeg društva - zaključuje Antić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U sutrašnjem broju ekskluzivni detalji izveštaja

- Detalji jezivih zločina Nasera Orića i njegove jedinice

- Zašto su stranci zatvarali oči pred Orićevim masakrima

- Kako je Srebrenica očišćena od Srba 1992.

- Šta je napisao u izveštaju američki obaveštajac Džon Šindler o 3.000 mrtvih Srba iz srebreničke opštine

- Zašto muslimani nisu razoružani kad je Srebrenica postala "demilitarizovana zona" 1993.

- Kakve je video-snimke Orić pokazivao stranim novinarima i diplomatama 1994.

- Zašto je general Morijon strahovao od osvete Srba u Srebrenici

- Kako je 5.000 muslimanskih vojnika iz Srebrenice vođeno kao mrtvo, a pobegli su u centralnu Bosnu

- Zašto se, prema međunarodnom pravu, u Srebrenici nije desio genocid

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Aco

22.07.2021 21:25

Konacno da Svet vidi istinu a ne lazi sarajevskih i americko engleskih kolonista.

Sima S

23.07.2021 06:24

Izmišljeni zločin nad pripadnicima izmišljenog naroda...ništa više.