"METRO" PRODAVAO SLADOLED PUN PESTICIDA KOJI IZAZIVA RAK! Poslastica se povlači sa tržišta! ODMAH KOD LEKARA AKO STE GA JELI!

Autor: Republika

Vesti

11.07.2021

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Metro Cash&Carry koja posluje na hrvatskom tržištu povukla je iz tamošnjih prodavnica sladoled METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L) jer je otkriveno da aditiv, koji se koristi u njegovoj proizvodnji, sadrži opasan pesticid etilen oksid.

RepublikaFoto: pexels.com/youtube.com/Half-Baked Maker - formerly MagicallyDelicious

To je potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske i navelo da je ova kompanija samoinicijativno povukla sa tržišta ovaj proizvod.

Kako je navedeno, radi se o sladoledu naziva  METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L), bar koda 4337182040491, LOT broja PL0038, koji je upotrebljiv do 28.02.2022.

Republika je pokušala da stupi u kontakt sa predstavnicima kompanije "Metro" u Srbiji, kako bi saznala da li se sporna serija sladoleda našla i na tržištu Srbije, kao i ako jeste da li će i kada ovaj proizvod biti povučen, ali još na ova pitanja nismo dobili odgovore.

Inače, etilen oksid u Evropskoj uniji, a i u Srbiji je na listi zabranjenih pesticida jer se smatra kancerogenim. Ljudi koji ga putem hrane unesu u organizam neće se automatski otrovati, ali je utvrđeno da on dugoročno ima negativan efekat na zdravlje ljudi.

Etilen oksid je organsko jedinjenje koje se u Srbiji koristi za sterilizaciju medicinske opreme.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading