ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKAN SAMO NA OVOME JE ZARADIO 28 MILIONA MARAKA! Isplivao poverljiv izveštaj SDB!

Autor: Republika

Vesti

08.07.2021

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom sudskog procesa protiv Stanišića i Simatovića na videlo izašli neki od spisa iz arhiva srpskih tajnih službi.

O vezama paravojnih formacija i države nema mnogo tragova u dokumentima Službe državne bezbednosti (SDB), ali su zato vojne službe ove relacije dosta pratile i o njima hvatale beleške.

Posebno su bile zainteresovane za delovanje komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, koga u svojim izveštajima apostrofiraju u kontekstu saradnje sa službom DB.

Ovome svedoče dokumenta u arhivi Haškog tribunala do kojih je došao Nedeljnik, a koja su isplivala tokom suđenja funkcionerima SDB Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju. Među njima je nađeno nekoliko spisa o Arkanu još sa početka devedesetih.

Tako se u jednom dokumentu Kontraobaveštajne službe (KOS), koji nosi naziv "Neka razmatranja u vezi delovanja Arkana”, navodi da njegovo delovanje "nema značajnije vojničke domete" i da je "postao medijska zvezda naprosto zato što je narodu bio potreban narodni melem na ljutu ranu".

On je to iskoristio tako što je vlastite ciljeve vešto uklopio u ciljeve narodnog srpskog ustanka - navodi KOS u jednom od dokumenata.

Dalje kažu da je "višeslojna pojava to što se njegova jedinica pojavljuje samo u odabranim mestima".

Prvo, takvo ponašanje može biti plod rata kao ekonomskog interesa, i drugo, Arkan je prisutan tek onoliko koliko je potrebno za jačanje njegove medijske pozicije u društvu. Iz ove teze je moguće izvući logičan zaključak – da je Arkanova vojna jedinica temelj šireg projekta nasilne borbe za vlast - procenjuje KOS.

Dokument datira iz 1992. godine i primećuje se da je "očito da je Arkan iz sadašnjeg građanskog rata izašao vrlo bogat", da su njegovi “jataci” postali biznismeni koji su našli put da "otkupe alibi za svoje dezerterstvo", kao i da privatni biznismeni idu na "hodočašće u Erdut gde je donja granica 50.000 DM".

- Računa se da je Arkan samo na osnovu prodaje povelja i činova prikupio 28 miliona maraka - navodi se u dokumentu.

Dalje se kaže da je “pouzdan podatak” da Arkan kontroliše 92 odsto ilegalno uvezenih naftnih derivata u Srbiji.

Opisuje se i da je 1995. godine, u vojni kamp u Erdutu, Arkan stigao blindiranim "nisan pajserom", sa registracionim oznakama MUP-a Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading