OBELEŽEN DAN BORCA! Brnabićeva i Dačić položili vence na spomenik "Poziv na ustanak"! SVE SE ORILO OD "HEJ SLOVENI"!

Autor: Republika

Vesti

04.07.2021

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan borca, nekadašnji praznik ustanka naroda Jugoslavije, obeležen je danas centralnom manifestacijom ispred Muzeja "4.juli" u Beogradu.

RepublikaFoto: Printskrin

Premijerka Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, položila je venac na spomenik "Poziv na ustanak", a venac je položio i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Brnabić je kazala da se danas sećamo i obeležavamo jedan od najvažnijih datuma naše istorije ističući da se 4. jula 1941. godine glas našeg naroda i glas antifašista daleko čuo, toliko daleko da osam decenija kasnije, kako je istakla, imamo odgovornost, ali veliku potrebu da se tog datuma zauvek sećamo.

- I da ga glasno pošaljemo poruku da ga nikad nećemo zaboraviti. Pamtićmo sve poginule borce NOB-a i dok smo živi odavaćemo priznanje svim učesnicima tog rata - poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da danas takođe potvrđujemo tezu da ne samo da stvaramo istoriju nego da smo istorijom i stvoreni.

- Odluka koja je tada doneta u kući Ribnikar, to smo mi danas, to je naše nasleđe i ponos - kazala je ona.

Istakla je da je u kući Ribnikar otpočela ne samo borba za slobodu, već mnogo više od toga, borba za ono što sloboda jeste - pravo da se drugačije razmišlja, govori, razlikuje i izabere.

Šta se dogodilo na današnji dan?

Na današnji dan 1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom,na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašistiščkih izvojevača i njihovih pomagača.

Kuća Ribnikara u kojoj je održana sednica kasnije je pretvorena u Muzej "4. juli".

Nakon toga usledili su ustanci u svim krajevima Jugoslavije, u Srbiji je ustanak podignut 7. jula, u Crnoj Gori 13. jula, u Sloveniji 22. jula, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 27. jula, a u Makedoniji 2. oktobra 1941. godine.

Brnabić je kazala da se porodica Ribnikar koja je pravo na slobodu založila još 1904. godine kada je osnovala Politiku.

- Nama je dala istovremeno i osećaj svesti da sloboda univerzalna vrednost, da ne može da se dobije, osvoji i izgubi već da samo može i treba da se živi i da je u svima nama - rekla je premijerka.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovala je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Darija Kisić Tepavčević.

Obeležavanju su prisustvovali učesnici NOB-a i njihovi potomci koji su, nakon intoniranja himne Srbije, spontano zapevali himnu bivše SFRJ "Hej Sloveni" i uzvikivali "Jugoslavija, Jugoslavija".

U ime boraca vence su položili narodni heroj Petar Matić, star 102 godine, i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević, a cveće su položili i predstavnici antifašističkih udruženja iz Mađarske, Portugala, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije.

Obeležavanje praznika organizovao je SUBNOR u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom, uručene su "Medalje borca" borcima iz Drugog svetskog rata.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading