(VIDEO) ŠOLAKOV TABLOID BLATI VUČIĆA NA 8 STRANA: Šta je u takvom novinarstvu nezavisno i slobodno?!

Autor: Republika

Vesti

01.07.2021

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolakov i Đilasov tabloid "Danas" je u svom broju od četvrtka predsednika Srbije Alčeksandra Vučića pustio je na čak osam strana! Puštajući tekstove o Vučiću koji su, bez greške, svi odreda negativno intonirani, ovaj list je pokazao koliku netrpeljivost gaji prema njemu, ali i kako izgleda kada oni počnu da nameću svoje uzuse o slobodi izražavanja u koje se neprestanu kunu. To znači da će slobodu iskoristiti tako što će maltene opsesivno pisati o Vučiću i to na najpogrdniji način!

RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/S. Miljević
Aleksandar Vučić

"Danas" povodom nagrade "Novosti" koju je predsednik primio u ime države zaključuje da je njegova "plemenitost o trošku države i građana". Zatim tvrde da on "ističe ono što se podrazumeva". Smatraju da je "vojska u službi demagogije". Na to nadovezuju tekst u kojem objašnjavaju kako se, navodno, građani bune zbog zloupotrebe oko vojne smotre u Šumaricama, ilustrujući ga, pogađate, fotografijom predsednika Srbije iz Kragujevca. Dalje zaključuju da "Vučić ruši ugled fakulteta", te da je "velikodušan iz sumnjivih pobuda". A svoj opus blaženja predsedniak završavaju, za taj broj, Koraksovom karikaturom na kojoj Vučić menja baterije Ani Brnabić.

Ako ovaj broj "Danasa" nije čist primer propagande kojom se blati određena figura iz javnog života, ovoga puta predsednik Srbije, onda se s pravom možemo zapitati šta jeste.

Šolakov tabloid, koji je prvi na listi onih koji tvrde, zajedno sa direktorom novog tabloida "Nova" Veselinom Simonovićem, kako su novine u Srbiji "smeće" i "propagadna mašinerija vlasti", načinom na koji izveštava svakodnevno postavlja nove standarde najjeftinije propagande. Njihov moto mogao bi se definisati i ovako: "Optužuj druge na pasja kola, a onda radi to isto, samo još gore". 

 

 

 

Da li je zaista bilo potrebno da se predsednik Srbije nađe na maltene svakoj stranici "Danasa" u negativnom kontekstu ili su novinari i urednici ovog tabloida primorani da o Vučiću i predsatvnicima vlasti Srbije pišu isključivo u negativnom kontekstu? I šta je u takvom novinarstvu nezavisno i slobodno, osim mogućnosti da se Vučić - slobodno blati!? 

- Mediji u vlasništvu Šolaka i ranije su pokazali da im nije stalo do poštovanja profesiobalnih standarda već isključivo do interesa njihovog vlasnika. Otuda ne treba da čudi što i danas, kada se dokopao štampanih medija po istoj matrici i njih koristi kao puke instrumente za sprovođenje svojih zamisli. U takvim uslovima ne može biti reči o slobodnom novinarstvu jer oni podrazumeva i odgovornost za objavljene sadržaje ali i slobodu od upliva tajkunskih interesa što u Šolakovom slučaju po definiciji nije moguće - kaže Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Jasna

01.07.2021 14:35

Vucic je trn u oku Djilasu i Solaku! Mogli bi makar jedan dan da napisu lepu vest o Vucicu, ali oni ne i ne.

Ivana

01.07.2021 20:05

Vrlo demokratski rade blate svakog ko radi za Srbiju. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniku Vučiću na svemu.

Pavle

01.07.2021 20:47

To niti nezavisno niti slobodno, nego plaćeni su da blate sopstvenu zemlju i predsednika, sramota