KOSOVSKA BITKA NIJE SRPSKA! Šiptari skandaloznim rečima napali Grenela jer je Srbiji čestitao Vidovdan: TAJ DOGAĐAJ IZ 1389. JE MIT!

Autor: Republika

Vesti

29.06.2021

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski zvaničnici s Kosova izneli su skandalozne tvrdnje da Kosovsku bitku 1389. protiv Osmanlija nije vodila srpska vojska, nakon što je nekadašnji Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, čestitao Srbiji nacionalni praznik Vidovdan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vlora Čitaku osula paljbu po Grenelu zbog čestitke koje je uputio Srbiji na Vidovdan 

Skandal neviđenih razmera dogodio se nakon što je Ričard Grenel, nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, čestitao Srbiji veliki nacionalni i sveti praznik Vidovdan zbog čega se našao na meti brojnih albanskih zvaničnika, koji su ga malte ne optužili da ne poznaje istoriju, naglasivši "kako Kosovska bitka nije bila srpska". 

Tu skandaloznu izjavu prva je izrekla bivša ambasadorka Kosova u UN Vlora Čitaku, koja je na Tviteru napisala da se "nije srpska, već balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja".

- Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas za taoce - navela je Čitaku i dodala kako je sve kulminiralo Miloševićevim govorom 28. juna na Gazimestanu 1990, koje je, kako tvrdi, pokrenulo deceniju ubistava i razaranja.

 

 

Podsetimo, Grenel je u nedelju 28. juna, datum kada Srbija obeležava Vidovdan, objavio da "odaje počast herojima, uz osvrt da je na taj dan 1389. započela bitka protiv Osmanlija na Kosovu".

Odmah je reagovao i na sraman tvit Vlore Čitaku. 

- Vas ovo očigledno previše vređa - poručio je Grenel ironično, a zatim nastavio:  

- Verovatno je iscrpljujuće kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja – pružite im ruku - odgovorio je Grenel Vlori, prenosi Sputnjik. 

Međutim, ubrzo se zato na njega ostrvio i bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

- Pogrešno ste informisani. Ovo nije bila srpska bitka. Bila je to bitka koju je balkanski savez protiv Osmanlija vodio na Kosovu. Istorijske činjenice - napisao je Pacoli na Tviteru.

 

 

Na sve to nije mogao da ostane nem srpski ambasador u SAD Marko Đurić koji je, nakon što se zahvalio Grenelu na čestitki, osudio reči Vlore Čitaku.

- Ovo je sramotno. Možete li da nam dopustite da čak i svoj nacionalni dan provedemo u miru. Hvala vam što ste pokazali svetu da su netolerancija i plemenska etnička mržnja ono za šta se zaista zalažete - istakao je Đurić.

On je Čitakuovoj poručio i da "falsifikovanje istorije neće pomoći, već će samo buduće generacije trovati mržnjom". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
jerko

29.06.2021 08:17

Bilo je na srpskoj strani bosanskih i albanskih vlastelina, na turskoj Srba vazala. Ne treba sa televizije učiti istoriju.

Yenki

29.06.2021 09:11

@jerko - Naravno da ih je bilo kao sto je u drugom svetskom ratu na Istocnom frontu u operaciji Barbarosa a pogotovu na Staljingradu ucestvovali pripadnici NDH pa se ne kaze da je to medjunarodna akcija nego da je Nacistička Nemačka vodila rat protiv SSSR...mešate žabe i babe i zna se da su ovo čiste gluposti i pokušaj Albanske strane da negira postojanje Srba na Kosovu kad je njih bilo par stotina ako i toliko.Sportski pozdrav

zivoslav

29.06.2021 09:41

@jerko - Lažeš sine, lažeš.