AMERIČKI GENERAL OSUDIO OMALOVAŽAVANJE NAŠE ZEMLJE: Srbi NISU loši momci, zajedno smo se borili u dva svetska rata!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.06.2021

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General-major Stiven Stajvers, pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja, koji je vodio srpski kokus u američkom Kongresu, izjavio je da se ne slaže s tim da su Srbi loši momci i istakao da "oseća da Srbija i SAD idu ruku pod ruku".

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Stiven Stajvers i Aleksandar Vulin

Stajvers je u intervjuu za beogradske Večernje novosti rekao da SAD i Srbija imaju 140 godina duge odnose, da su se borili zajedno u dva svetska rata i da je srpska zastava jedna od samo dve strane zastave koje su se vijorile na Beloj kući.

- Kada pogledate vrednosti koje delimo i zajedničku viziju budućnosti - stabilni i bezbedni Zapadni Balkan i Evropa - mi smo prijatelji i nastavićemo to da budemo - naglasio je Stajvers i dodao da se prijatelji ponekad ne slažu i da ponedkas završe na suprotnim stranama.

On je rekao da je duboko počastvovan priznanjem koje mu je nedavno uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Ordenom srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljuvibe saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i SAD.

Na pitanje da li je nefer to što Srbi u zapadnoj javnosti često imaju etiketu "genocidnog naroda", Stajvers je odgovorio da su devedesete bile veoma težak period i da ne misli da postoji bilo kakav monopol bilo koje strane ni na dobro, ni na loše, što se dešavalo tokom tog vremena.

- Srbija danas radi toliko sjajnih stvari, hoću da se fokusiram na gledanje unapred, a ne unazad - istakao je Stajver.

Govoreći o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom, državama za koje SAD smatraju da imaju "maligni uticaj" u regionu, on je rekao da je kod predsednika Vučića prepoznao pristup čtiri stuba spoljne politike i pristup vojne neutralnosti.

- To znači da će Srbija imati veze sa Rusijom i Kinom. A SAD će ukazivati ako mislimo da postoji "maligni uticaj". Prijatelji i saveznici uvek treba da budu iskreni jedni prema drugima, i mi ćemo biti iskreni ako mislimo da postoji problem sa nečim što Kina radi ili Rusija - rekao je Stajvers.

On je ukazao da je to konstruktivno i da i Srbija treba da ukaže na neke stvari koje nju zabrinjavaju.

Govoreći o problemu KiM, on je naveo da je rekao predsedniku Vučiću da je veoma zahvalan što je predan dijalogu.

- Ako ne razgovarate o teškim stvarima, nikada nećete postići izvanredne stvari - rekao je Stajvers i dodao da SAD ne žele da se mešaju u te razgovore, već da ih podrže.

Na pitanje kako postići napredak kad druga strana ne želi dijalog, on je odgovorio da je tačno da su potrebne dve strane za razgovor i da se ne pretvara da će problem KiM biti razrešen preko noći, dodavši da misli da isto smatra i Vučih.

Istakao je da je važno da se dijalog nastavi, dodajući da ne msili da SAD žele da pitanje KiM bide rešeno preko noći.

Stajvers je ukazao da namera predsednika SAD Džozefa Bajdena da bude nastavljeno sprovođenje Vašingtonskog sporazuma govori o tome da SAD žele da Priština i Beograd nastave da razgovaraju i razreše stvari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading