BILI SMO UZ SRBIJU KADA JE BILO NAJTEŽE! Ambasador Belorusije: Postali smo prijatelji kad je ceo svet bio protiv vas!

Autor: Dejan Katalina

Vesti

25.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijateljstvo Belorusije i Srbije traje već 25 godina, otkad su 1995. uspostavljeni diplomatski odnosi sa tadašnjom SRJ, na čijem čelu se nalazio predsednik Zoran Lilić, kaže na početku razgovora za Srpski telegraf ambasador Belorusije Valerij Briljov.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Valerij Briljov

Briljov, na tečnom srpskom, objašnjava kako je u Beograd došao 1997, kada je radio kao otpravnik poslova u ambasadi svoje zemlje. U to vreme, seća se, ekonomska situacija u Srbiji je bila veoma loša jer su se osećale posledice sankcija međunarodne zajednice, a Belorusija je činila sve da bi pomogla svojoj pravoslavnoj braći na Balkanu.

- Mi smo postali prijatelji Srbije kad vam je bilo najteže. Kad je ceo svet bio protiv vas! Vi ste naša pravoslavna braća. Bio sam u to vreme nekoliko puta na Kosovu i lično se uverio da se tamo Srbi bore za očuvanje svoje države, za svoju istoriju i svoje svetinje. Zato smo se na sve načine trudili da pomognemo Srbiji, s kojom smo krajem devedesetih godina razvili jake ekonomske odnose. Posebno smo pomagali tokom bombardovanja, kada je Srbiji ceo svet okrenuo leđa - kazao je Briljov.

Ambasador se osvrnuo i na priču kako je postojala teorija po kojoj je Milošević neposredno pre bombardovanja hteo da uspostavi uniju u kojoj bi bile Rusija, Belorusija i Srbija, objasnivši da je ta ideja bila nadomak realizacije.

- Milošević je zaista imao tu ideju i ona zamalo nije ostvarena. Ta unija je imala cilj da odbrani Srbiju od NATO jer, u tom slučaju, Zapad ne bi mogao da napadne državu koja je u zajednici s drugim nuklearnim silama. Međutim, koliko je meni poznato, od te ideje je odustao tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin - kazao je Briljov.

On je podsetio da je tokom bombardovanja Srbiju posetio i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ispričao jednu od anegdota vezanih za tu posetu.

- Predsednik Aleksandar Lukašenko bio je u poseti na VMA u Beogradu u aprilu 1999. i tada je razgovarao sa doktorkom koja je upravo završila operaciju 12-godišnjeg dečaka koji je operisan čak 17 puta jer je imao teške povrede u predelu stomaka. Predsednik je bio veoma dirnut ovom scenom i pitao je doktorku kakve su šanse da dečko preživi, a ona mu je odgovorila da je teško reći da li će uspeti da se izvuče. Deset godina kasnije, predsednik se setio ovog dečaka i zamolio da proverimo da li je preživeo. Mnogo ga je obradovalo kad je čuo dobre vesti - dečak je bio živ - prisetio se Briljov.

Držati se Rezolucije 1244

- Naš stav što se tiče Kosova je da se treba držati Rezolucije 1244 i taj stav ćemo zauvek zastupati u Ujedinjenim nacijama. Sve dok se držimo ove rezolucije, Srbija nikad neće izgubiti deo svoje teritorije, bez obzira na to šta drugi pričaju i predlažu - kaže ambasador Belorusije, komentarišući odjeke nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Ambasador nam je zatim pokazao fotografiju na kojoj je on sa Branislavom Ivkovićem, funkcionerom SPS, i još nekim aktivistima na Pančevačkom mostu tokom NATO agresije. Zajedno s njima on je "branio" beogradske mostove, a jednom zamalo nije i nastradao.

- Bomba je te noći pala tri kilometra odatle. Često sam razmišljao da li su gađali most, pa promašili ili je u pitanju bila slučajnost - uz osmeh kaže Briljov.

Ambasador se osvrnuo i na odluku EU da od 4. juna zabrani svim beloruskim avio-prevoznicima da prelaze preko vazdušnog prostora Unije i da sleću na aerodrome država članica nakon Lukašenkove naredbe da se preusmeri irski putnički avion kompanije "Rajaner" na liniji iz Atine za Viljnus da bi uhapsio beloruskog disidenta, koji je bio među putnicima.

- Nije nas iznenadila ovakva odluka Evropske unije, to je bilo očekivano. Žao nam je što su se neke prijateljske zemlje našle na tom spisku, a među njima i Srbija. Razumemo odluku vaše zemlje, ali morate i vi razumeti nas - to je stvar principa, a mi smo uvek bili vaši prijatelji. Mi smo vam donirali četiri lovca mig-29! Jeste li videli nekad te avione? To su čuda od aviona, strah i trepet na nebu! Sa njima je Srbija vojna sila! Takođe, bili smo uz Srbiju kad je vama bilo najteže i očekivali smo podršku. Verujem da ni vi ne želite da izgubite ovako odanog prijatelja zbog neizvesnih obećanja sa zapada - uz kiseo smešak je zaključio ambasador Briljov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading