JANKOVIĆ BIO DOUŠNIK BIA

Autor:

Vesti

29.11.2017

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Janković je od 2002. godine bio saradnik i doušnik BIA, saznaje Srpski telegraf. Špijunska karijera lidera PSG je od 2002. do 2006. godine vođena pod kodnim imenom Step, dok ga je nakon toga služba registrovala kao saradnika pod imenom Lantis.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Saša Janković

- Janković je vrbovan za rad u službi nakon sumnjive smrti svog druga Predraga Jankovića. Oberučke je prihvatio saradnju i pranje dosijea, a kasnije je kao saradnik postavljan na visoke i ozbiljne funkcije u državi, odakle je imao uvid u vrlo važne informacije i brojne državne tajne - kaže dobro obavešteni izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih krugova.

Vladimir Đukanović iz Odbora za kontrolu službi bezbednosti nema nikakvih sumnji da je Janković bio agent.

- Po njegovom ponašanju i izjavama koje daje jasno je da je radio za bezbednosne službe. Godinama na to upozoravam. Vrlo je simptomatično to što za vreme Borisa Tadića kao zaštitnik građana nijednom nije napadao BIA i njen rad, jer su očigledno sarađivali. Napadi su počeli kasnije, kad je Gašić krenuo da raščišćava mulj iz službe - navodi Đukanović.

Ako je imao pištolj, ako su mu odobravali sve, onda ne možete da isključite veze sa BIA

Božidar Spasić

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Saša Janković

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da ako je imao pištolj, ako su mu odobravali sve i uz to je prošao bezbednosnu proveru, onda prosto ne možete da se isključite mogućnost da je imao veze sa BIA.

- Uz ove priče Radulovića, koji ga je optužio za špijunažu, vrlo je verovatno da su neki kadrovi demokrata pod patronatom Tadića ili Koštunice radili u BIA i u njoj stvarali paralelne službe - zaključuje Spasić.

Po njegovom ponašanju jasno je da je radio za bezbednosne službe

Vladimir Đukanović

Janković juče nije odgovarao na pitanja Srpskog telegrafa, a mi navodimo deset stavki koje ukazuju da je lider PSG bio doušnik BIA.

1. PRVI KONTAKT POSLE SMRTI DRUGA

Posle više nego sumnjive smrti Jankovićevog druga Predraga Gojkovića 1993. godine, i to u stanu bivšeg ombudsmana i iz njegovog pištolja, slučaj je volšebno zabašuren. Tragovi baruta koji su nađeni na rukama Saše Jankovića takođe su zanemareni kao sporedna stvar u istrazi. Međutim, kako saznaje Srpski telegraf, upravo nakon ovog incidenta došlo je do prvog kontakta Jankovića sa bezbednosnim strukturama.

2. NAČIN NA KOJI JE DOŠAO U MINISTARSTVO

Kao novinar agencije Beta, Janković je bukvalno preko noći stigao do fotelje pravnika u Ministarstvu za omladinu i sport u Vladi Mirka Marjanovića, i to preko bliskih veza sa visokim funkcionerima Miloševićevog SPS, o čemu su za Srpski telegraf posvedočili njegovi tadašnji pretpostavljeni - zamenik ministra Dragoljub Kočović Koča i ministar omladine i sporta Zoran Baki Anđelković. Oni tvrde da je Janković imao jaku zaleđinu, te da mu nisu mogli ništa iako su mu bili šefovi.

3. OČIGLEDNA BEZBEDNOSNA KULTURA

Iz Jankovićevog ponašanja sasvim je jasno da je vrlo informisan o načinu na koji funkcionišu bezbednosne službe. Da je vrlo upoznat sa terenskim obaveštajnim radom, govori i to što se sastanci sa njegovim najbližim saradnicima odvijaju pod vrlo specifičnim uslovima, pa u strahu od prisluškivanja primorava sagovornike da ostavljaju telefone ispred kancelarije ili da iz njih izvade baterije.

4. RADIO ZA OEBS

Od 2003. do 2007. radio je za OEBS kao nacionalni pravni savetnik, što mu je omogućilo kontakt sa političarima, stranim diplomatama i novinarima i dobijanje informacija na samom izvoru.

5. NADŽIVEO ČETIRI VLADE

Kao ombudsman od 2007. do 2017. godine Janković je imao uvid u najvažnije informacije i brojne državne tajne. Za vreme njegovog mandata promenile su se četiri vlade u Srbiji, ali njegova funkcija se nijednom nije dovodila pod znak pitanja.

6. PUCAO U BIA STRELJANI

Svojevremeno je skandal izazvala informacija da Janković, kao pasionirani ljubitelj pištolja, često posećuje BIA streljanu. Tada je objasnio da nju bira zato što se tamo zasigurno neće sresti sa kriminalcima:

- Za 10 godina, koliko sam kao zaštitnik građana bio državni funkcioner, oko 10 puta sam koristio streljane MUP i BIA, najčešće na njihov poziv, verujući da tamo ne bi smeo da se nađe niko u čijem društvu državni funkcioner ne sme da bude.

7. ANGAŽOVAO LJUDE IZ BIA

U svoj najuži tim Janković je angažovao ljude iz BIA, pa mu je šef protokola bio Budimir Delić, bivši šef Šeste uprave BIA. Da njih dvojica i dalje primenjuju metode iz BIA, govori beleška koju je svojevremeno objavio Srpski telegraf, a u kojoj su detaljno opisane sulude mere presedanja iz jednog automobila u drugi kako bi "bezbedno" stigao na razgovor u britansku ambasadu.

8. OPSEDNUT PRISLUŠKIVANJEM

Janković je bukvalno opsednut prisluškivanjem i praćenjem. Nedavno je objavio i fotografiju mladića u kafiću koji ga je navodno pratio.

- Krećem. Kuca poruku: "Sad odlazi, peške". Vraćam se, slikam ga, kažem: "Ja ću ti platiti to piće. Biće najskuplje koje si ikad popio" - napisao je Janković tad na Tviteru ispod fotografije mladića.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/E. Čonkić
Janković i Radulović

9. RADULOVIĆ GA RASKRINKAO

Lider DJB Saša Radulović u svom otvorenom pismu javno je optužio Jankovića da je špijun kada je otkrio da mu je bivši zaštitnik građana 2004. godine otkrio da DS ima službu jaču od državne bezbednosti, te da je i sam njihov član.

10. LIBAN

Da ne može da pobegne od svoje tajne, ali primarne karijere, Janković je dokazao kad je nedavno objavio da volonterski radi u Libanu - u zatvoru!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading